Sözleşmeli öğretmenlikte ayrıntılar netleşmeye başladı
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın 2017 şubat atama döneminde sözleşmeli öğretmen alımı yapacaklarını açıklamasının ardından gözler bakanlığın bu alanda yürüttüğü çalışmalara çevrildi.
Bakanlığın yaptığı analizler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine ataması yapılan öğretmenlerin yaklaşık yüzde 60'ının, 1 yıl sonra farklı illere yer değiştirme talebinde bulunduğunu ortaya koydu. Bu nedenle belli bölge ve illerde öğretmen açığı sabit kalıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, sözleşmeli öğretmenlikle birlikte, belli bir bölge ve ilde sabit şekilde öğretmenlere görev vererek eğitmen ihtiyacının giderilmesini amaçlıyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da görev yapacak sözleşmeli öğretmenlerin, sınıf tecrübesi olan öğretmenler arasından seçilmesi ve uzun dönemli görev yapması hedefleniyor.
Buna göre, atamaları şubat ayında yapılacak sözleşmeli öğretmenlerin KPSS puan üstünlüğü ve mülakatla seçilmesi planlanıyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 5 yıl görev yapması istenecek olan bu kapsamdaki öğretmenlerin sözleşmeleri her yıl yenilenecek. 5 yılın sonunda sözleşmeli öğretmenler, performanslarına göre kadroya alınacak. 3 yıl da kadrolu olarak çalışacak olan sözleşmeli öğretmenler, 8 yıldan sonra başka ile tayin isteyebilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı, sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin, eş durumu gibi özür sıkıntısının ortaya çıkmaması için gerekli tedbirlerin de yasal düzeyde alınmasına dönük çalışma yürütüyor. Böylece, sözleşmeli öğretmenlerin atanan il dışında başka bir ile yer değiştirme talebinde bulunmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Öte yandan, dershanelerin dönüşüm sürecinde kadroya alınmaları yargı engeline takılan dershane öğretmenlerine, sözleşmeli öğretmenlikte öncelik verilebileceği görüşünün de bakanlık gündemine gelebileceği belirtiliyor.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.