Dr. Abdulrezzak ÇİL

Dr. Abdulrezzak ÇİL

Söz veriyorum Baba ikinci dönem daha çok çalışacağım

Söz veriyorum Baba ikinci dönem daha çok çalışacağım

İkinci dönemin başlaması ile birlikte evlerde eğitim öğretim gündemi belirgin bir şekilde kendini hissettirmeye başladı. Bozulmuş uyku düzeni ve biyolojik saati yeniden ayarlamak gerekmektedir. Özellikle ilköğretim birinci kademede öğrencileri olan aileler, bu konuda biraz daha dikkatli olmalıdırlar.

Birinci dönemle alakalı olarak yapılan tüm değerlendirmeler, sadece tecrübe olarak kaldı. Geriye dönük hiçbir değişiklik yapılamaz. Ailelerin çocukları ile yapacağı yeni eğitim ve öğretim gündemli görüşmelerinden hep bundan sonraya odaklanmak gerekecektir. Geçmişte kalmanın ailelere ve çocuklarına hiçbir faydası olmayacaktır. Artık önümüzdeki dönemlere bakalım düşüncesi daha doğru bir düşüncedir. Ama önümüze nasıl bakmamızla alakalı bazı hatırlatmaları yapmak çok doğrudur.

Öncelikle eğitim ve öğretim gündemli bir aile toplantısı yapmanın çok ciddi faydası olacaktır. Bu toplantılarda kısa ve uzun vadeli hedefler belirlenmelidir. Kısa vadeli hedefler neler olabilir. Haftalık ders çalışma saatlerinin ve hafta içi ve hafta sonu programının belirlenmesi. Aylık hedef olarak kitap okumalar, test çözmeler ve projeler yerleştirilmelidir. Yazılı takvimin belirlenmesi ile birlikte son haftaya bırakmadan bir çalışma disiplini sağlayarak düzenli çalışma ile birinci dönemdeki notlar yukarıya doğru çekilmelidir.

İkinci dönem öğrencileri bekleyen tehlike uzun gibi algılanan kışın ardından baharın gelmesi ve iklimin etkisi ile tam planların uygulama aşamasında motivasyonun bozulması. Ders çalışma düzenini sağlamış olan öğrenci bu düzeni zor sağlayabilir ama çabuk vazgeçebilir. Aileler ve öğrenciler buna dikkat etmeli Şubat sonrasında Mart öğrencileri hep hazırlıksız yakalamıştır. Ara karne görüşmelerinde daha çok çalışacağım sözü sanki unutulmuştur.

Sınavlara hazırlanan 8.sınıf ve 12 sınıf öğrencileri hem okul hem de sınavlara hazırlık temposunu iyi ayarlama adına düzenlerini bozacak sebeplere kulak tıkamalıdırlar. Bunlar havaların ısınması, çalışma temposu düşen arkadaşlar ve sürecin sona doğru yaklaşmış olmasıdır. Aman dikkat diyorum; sürecin uzaması öğrencilerin morallerini bozmadığı gibi velilerin de desteğinin artmasını sağlamalıdır.

Sınavlara hazırlanan öğrencinin velisi olmak özen ve takip isteyen bir durumdur. Aileler SBS, YGS ve LYS’ye hazırlanan öğrencileri her halükarda takip etmelidirler. “Güven takibe engel teşkil etmez”. Eğer öğrencimizden ikinci dönem de daha çok çalışacağı ile ilgili bir söz almışsak, her durumda bunu ailenin en önemli gündemi yapmak gerekir. Akademik başarının bu kadar öne çıktığı zamanımızda evde bir ortak kitap okuma saati ve birlikte mümkün olduğu kadar çok kahvaltı ile de bunu desteklemeliyiz. Aileler sakin ve dingin bir liman olarak evlerini dizayn ederlerse çocuklar da o limanda sağlıklı ve verimli saatler geçirebilirler.

İkinci dönem adına daha çok ders çalışacağım diyen öğrencinin başarısını yukarıya çekmek için iyi bir teşvikçi olması gereken anne baba çocuğu ödüle motive etmemelidir. Mevcut halinde daha iyiye tüm gidişleri görmeli ve süreci onaylamalıdır. Sadece sonucu bekleme yerine süreci de göz önünde tutmalıdır. Akademik başarı beklerken sosyal başarıyı göz ardı etmemeli çocuklarının sosyalleşmesine katkıda bulunma adına çocuklarını sosyal hayata taşımalı kendini müzikle, sanatla ve sporlar da ifade etme şanslarını oluşturmaya çalışılmalıdır.

Bu süreçte ailelerin öğretmenlerimizle birlikte adım atmalarını eğitim öğretim adına çok faydalı olduğunu söylemek isterim. Sadece veli toplantılarında okula giden değil, -eğer başarı adına söz almışsa- öğrenciyi her koşulda boğmadan takip eden bunu bir eğitim öğretim süreci olarak gören ailelerin oluşmasına katkıda bulunmak adına tüm aileler ve öğrenciler hakkında ikinci dönemde başarılar dilerim. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Dr. Abdulrezzak ÇİL Arşivi