Şimdi Tercih Zamanı
2014 Lisans Yerleştirme Sınavları geldi geçti. Belki bir yılın belki 4 yılın beklide 12 yılın emeğinin karşılığını görmek için uygulanan çoktan seçmeli sınavla hem öğrencilerimiz hem onların aileleri hem de onlara emek harcayan eğitim kurumları ve öğretmenler sonucu görmek istiyorlar. Nisan ve haziran aylarında yapılan sınavlarla öğrenciler YGS’ de yaptıkları netlerin LYS netleri ile birleşerek oluşacak yerleştirme puanları için ter döktüler, şimdi de tercihler için ter dökecekler. Bu süreç burada yazıldığı kadar kolay yaşanmış ve gelinmiş bir zaman dilim değil, kendi içinde zorlukları mutlulukları ve heyecanları olan bir süreçti. Ancak unutmamak lazım ki geçen sıkıntıları düşünerek gelecek güzellikleri görmemezlik yapmamak gerekir.
Peki, Nasıl Yapmalı?
Ailelere bu dönemde hele özellikle son günlerde önemli yükler düşmektedir. Ailelerin bir kısmı sınavın geçmesi ile birlikte öğrencilerle hesaplaşma planları yapmaktalar. “Hele bir sınav geçsin!”. Bu durum bırakın sınav stresi yapmayı hayatı stres altına almakta ve sınavı hayatın merkezine koyduğu için yaşanmaz bir yaz dönemi oluşturmaktadır. Bu sınavlar telafisi olan sınavlardır. Ancak ailelerin çocukları ile yaşadıkları çatışmanın telafisi o kadar kolay olmamaktadır. Bu dönemi, kızgın demiri eldivenle tutma gibi, mutlaka öğrencinin öğretmenlerinden, rehberlik uzmanlarından veya danışman hocalarından yardım isteyerek planlamalı ve geçirmeliyiz. Sınavlar ve sonrasında yapılacak tercih çalışmaları öğrencinizle ilişkilerinizi bozan bir etki olmamalıdır.
Tercihlerde Nelere Dikkat Etmeli
Sınavlar geçti puanlar alındı. Bu sınav sonuçları sizin kişiliğinizi, delikanlılık veya hanım efendiliğinizi ölçme kabiliyetinde değildir. Bu sınavın özelliği sınav anındaki bilgi düzeyinizi ve sınavı yönetmenizi ölçmektedir. Sınavlara bu gözle bakmalısınız. Sınav çok şey olabilir ama her şey değildir. Hayatın merkezine konulmamalıdır. Tercihleri doğru yapmak istenilen mesleği okumak için bir çaba harcamak sınavdan ve sonuçlarından daha önemlidir.
Bilinmelidir ki üniversitelere yerleşmek daha da kolaylaşmış ve alternatifler hem devlet hem de vakıf üniversiteleri olarak artmıştır. Sınav sonrası süreçte sınav sonuçlarında aldığınız puanları anlamlı bir şekilde değerlendirmeli; kendiniz iyi tanıyarak meslek testlerinden ve uzmanlarından yararlanarak en doğru tercihi yapmalısınız. İki yıl sonra vazgeçeceğiniz değil ömür boyu yapmaktan mutlu olacağınız bir mesleği seçmeye önem göstermelisiniz. Bu konu tercih dönemlerinden daha ayrıntılı ele alınmalıdır.
Tercih dönemleri öğrencilerin daha dikkatli olmaları gereken 7-17 Temmuz tarihleri arasında yapılacağı ÖSYM tarafından duyurulmuş bir süreçtir. Bu dönemde kendiniz ve hedeflerinizle alakalı tüm gerçeklilikleri ortaya koyup tercih çalışması yapılmalıdır. Tercih çalışmaları esnasında öğrencilerimiz için hazırladığımız “Tercih Sitemi”ne www.kariyerpenceresi.com adresimizden ulaşabilirsiniz. Bu sistemin kullanılma şekli ile alakalı olarak bu sayımızda gerekli bilgi dokümanı mevcuttur.
Tercih çalışmasında her zaman bireyin kendi potansiyelleri çerçevesinde mesleğin bireyden isteği özellikler göz önüne alınarak yapılmalıdır. 2013 yılında üniversite sınavlarına başvuran yer üç öğrenciden birinin üniversitede öğrenci iken sınava girdiklerini düşünürsek tercihlerin önemini de anlamış oluruz.
Bölüm tercihlerinde yapılan yanlışlık 2 yıla mal olmakta, üniversite tercihlerinde 4 yıla mal olmakta, meslek tercihlerinde yanlışlık 40 yıla mal olmaktadır. Yanlış meslek seçmeyelim tercih yaparken terlemeyelim.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.