Dr. Abdulrezzak ÇİL

Dr. Abdulrezzak ÇİL

Kariyer Basamaklarında Altın Yıllar

Kariyer Basamaklarında Altın Yıllar

Üniversite yılları bir birey için ömrünün en önemli dönemlerinden biri olarak ifade edilmektedir. Sorumluluğu yoğun bir yetişkinlik dönemine geçişin son basamağı olarak dile getirilebilinir. Bu zaman ne kadar anlamlı ve dolu bir şekilde değerlendirilirse meslek ve aile hayatında mutluluk oranının  o kadar yüksek olduğu gözlenmiştir.

Bu süreci en iyi şekilde değerlendirerek 2-4-6 yıllık ön lisans, lisans ve Yüksek Lisans eğitimleri tamamlanmalı ve iş hayatına iyi bir başlangıç yapılmalıdır. Mevcut zaman en iyi şekilde değerlendirilmeli ve mutlaka bir zaman planlaması yapılmalıdır. Bu zamanın bir kısmı akademik başarıda geri kalmamak ve iyi bir ortalama ile mezun olmak için değerlendirilirken diğer kısmı ise sosyal hayat için iyi bir şekilde kurgulanmalıdır. İş dünyasının ve sektörün beklentileri iyi takip edilmeli bu doğrultuda sektörün beklediği formasyon kazanılmalıdır. Mesleğini bölümünü severek ve isteyerek seçen öğrenciler için ilk yıllar bir başlangıç gibi görülmeli ve bu hazırlık aşaması iyi değerlendirilmelidir. Son yıllarda da sektörün içine bir anlamda kulak kabartılmalı ve sektörel eğitim çalışmaları ile üniversite sektör işbirliği çalışmalarının içinde olunmalıdır. Mecburi stajların dışında mutlaka (özellikle mühendis adayları) sanayi çalışmaları ve diğer fakültelerin sektörlerdeki güncel gelişmeleri takip edilmelidir.

Yaşanılan üniversitelerin sosyo kültürel çevrelerinde oluşmuş olan kulüp ortamları ve üniversite içi çalışmalar iyi değerlendirilmeli, iş dünyasının üniversiteye gelişleri fırsat bilinerek her türlü tanışma ortamları değerlendirilmelidir. Kariyer ve Sektör Fuarları vesilesiyle üniversitelere kadar gelen sektör temsilcileri ile iyi ilişkiler geliştirilmelidir. Mutlaka zorunlu stajlar değil gönüllü birliktelikler oluşturmaya uygun vasatlar sağlanmalı ve temas yüzeyi arttırılmalıdır.

Her üniversite öğrencisi üniversiteye başladığı zaman onu bekleyen iş fırsatlarının neler olduğunu merak etmiştir. Öğrencilerin mezun olduklarında üniversite mezunu işsizler olmamaları için üniversite hayatının verimli geçirilmesi en önemli konulardan biridir. Bunun için iyi bir dil eğitimi , başarılı bir bitirme puanı  anlamlı parametreler olarak karşımıza çıkacaktır.

Üniversite de akademik hayatını en iyi şekilde değerlendirmek isteyen bir öğrenci için üniversitelerin kariyer merkezleri iyi bir fırsat olmaktadır. Özellikle kendini tanıma bir anlamda iş dünyası beklentilerini ortaya koymasının ilk adımıdır. Acaba hangi sektörlere ilgi duymakta hangi sektördeki hangi pozisyonun kendisine çok uygun olduğunu düşünmektedir? sorusuna mutlaka cevap bulmalıdır. Bu cevapların bir düzeyde belirsiz olduğu bir üniversite hayatı anlam derecesini oldukça aşağılara çektiği için bireyde nitelikli bir fark oluşturmamaktadır. Çok sayıda aynı vasıfta üniversite mezunlarının arasında yerini almış olacaktır.

Bu süreç ile iyi baş edebilmek için bir kariyer koçunuz-danışmanınızın olması onun hem birikiminden hemde tecrübelerinden yararlanmanız iş dünyasına daha hazırlıklı başlamanızı sağlayacaktır. Alacağınız kariyer danışmanlığı sürecinin daha anlamlı olmasını istiyorsanız mutlaka sorularınızla birlikte hazırlıklı olarak gitmelisiniz. Ancak bu sayede danışmanınız sizi daha iyi tanıyacak ve sağlıklı bir şekilde yönlendirebilecektir.

Bu süreçte CV yazma, mülakat hazırlık çalışmaları ve iş arama süreçleri hakkında bilgi toplanmalı ve alınacak sertifikalarla da bu süreç belgelendirilmelidir. Mümkünse birkaç iş görüşmesine, bir üniversite öğrencisiyken, düşük kaygı düzeyiyle gidilmelidir. Bu daha sonra yapacağınız iş görüşmelerinde sizlere daha cesaretli olmayı öğretecektir.

Bir anlamda üniversite öğrencisi bu yıllarını sosyal çevre edinme, yeni insanlarla tanışma ve iyi ilişkiler geliştirme üzerine planlayarak kendini iş dünyasına hazırlamalıdır. Yeni tanışmalarını bir yerde kayıt altına almalı ve ilişkilerini devam ettirmelidir. Ülkemizde istihdam süreçlerinde daha çok sosyal çevrenin etkisinin olduğu söylenebilinir. Sektörle yapılan temaslarda-staj-fuar ve yarı zamanlı çalışmalar- önemli fırsatlar olarak değerlendirilmeli ve yeni başlanmış olan işlerin deneme süreleri gibi ele alınmalıdır. İş dünyası ile irtibatta ilgi duyduğunuz bir sektör veya pozisyona denk gelinmişse bu süreç iyi değerlendirilmeli “mezun olduğunda işin hazır” bunu bilesin şeklinde bir teklif alabilecek performans ortaya konmalıdır. Bu süreç iyi değerlendirilmediği zaman, bu dönemde ortaya konulan performans öğrencinin mezun olduktan sonra aleyhine de dönebilir.

Üniversite öğrencilerinin uzun eğitim hayatları boyunca gerek tecrübe kazanmak için yada para kazanmak için yaptıkları işleri seçerken çok dikkat etmeli ve daha sonra özgeçmişlerine rahatça yazabilecekleri pozisyonları tercih etmelidirler. Üniversite yıllarında tecrübe kazanamamış yeni mezun gençlerin cvlerinde ise üniversite yıllarını dolu dolu geçirdiklerini gösteren bir çok faaliyet bulunmalıdır. Bunlar aktif kulüp faaliyetleri, stajlar, yarı zamanlı çalışmalar veya gönüllü çalışılan STK’lar bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Bu süreçte ortaya konması gereken tüm faaliyetler daha sonra sözlü veya yazılı bir şekilde ifade edildiği zaman belgelendirilmelidir. Öğrencilerin üniversite yıllarında yaptıkları çalışmalar, faaliyetler veya etkinlikler bir anlamda meslek hayatlarında çalışacakları pozisyonların da belirlenmesine sebep olmaktadır.

Bazen hobiler, etkinlikler, müzik, tiyatro gibi üniversite yıllarında yapılan çalışmalar mesleğinizin yerini alabilmektedir. Bu arayışta yanlış kararlar vermemek için, önünüze çıkan fırsatları çok iyi değerlendirmeli;

ü  Üniversite yıllarında Kariyer ve Sektör Fuarlarını yakından takip ederek firmaların insan kaynakları birimleri ile irtibata geçilmelidir.

ü  Staj, yarı zamanlı iş imkânlarında işi ciddiye almalı ve iş teklifi ile sonuçlanması için gayret gösterilmelidir.

ü  Yabancı dil imkânları kovalanmalı öğrenilmiş bir dilin aktif kullanılacağı ortamlarda bulunmaya çalışılmalıdır. Mümkünse üniversite yıllarında bir veya birkaç defa yurt dışı tecrübesi edinilmelidir.

ü  Bir akademik kariyer düşüncesi oluşmuş ise mutlaka akademik yayınlar yakından takip edilmeli ve ders ortalamalarının yüksek tutulmasına özen gösterilmelidir.

Konuyu şu açıdan ele alacak olursak, iyi ve başarılı bir şekilde değerlendirilmiş  lise hayatı iyi bir üniversite hayatının oluşmasında oldukça belirleyicidir. Aynı şekilde iyi ve planlı geçirilmiş bir üniversite hayatı da başarılı bir şekilde giriş yapılan bir iş dünyasının oluşmasında önemli bir etkendir. Keşkeleri bol cümleler kullanmamak için üniversite yıllarını en verimli şekilde geçirmenizi diler sizleri yeni sayımızla baş başa bırakırız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Dr. Abdulrezzak ÇİL Arşivi