Eden bulur, inleyen ölür
Yayınlanma:
Eden bulur, inleyen ölür, bir durumun nasıl sonuç doğuracağı, işin başında belli olur. Başkasına kötülük edenin başına kötü işler gelir; inlemekten kendini alamayacak kadar ağır olan hasta ölür.
Eden bulur, inleyen ölür atasözünün anlamı (Etme bulma dünyası)
Dikkatle incelenirse, birşeyin nereye varacağı belli olur. Bu durumun nasıl sonuç doğuracağı, işin başında az çok ortaya çıkar: Başkasına kötülük edenin başına kötü işler gelir; inlemekten kendini alamayacak kadar ağır olan hasta ölür.
Bir durumun nasıl sonuçlanacağı olayın gidişatından bellidir. Birilerine kötülük yapmayı kural edinenler, yaptıkları kötülüğün cezasını eninde sonunda görürler; bu dünyada olmasa bile öbür dünyada. Öte yandan direnç göstermeyen, kendini bırakan, inleyen ağır hasta ölür.
Hiçbir kötülük karşılıksız kalmaz. Her insan yaptığının cezasını ve karşılığını görecektir. Bu dünyada olmazsa ahirette olur. Ama değişmeyen bir gerçek vardır ki o da ceza ve karşılığın kaçınılmaz olduğudur. İnleyen hasta ölümcül demektir. O da erinde geçinde o hastalıktan ölür. Zira inleten hastalık artık iflah etmez. Bu tıpkı kötülük edenin cezasını bulması kadar kaçınılmaz bir hâldir.
Kötülükten men etmek için veya ettiğinin karşılığını gören kişiler hakkında söylenir.
Eden bulur, inleyen ölür TDK anlamı nedir
Nasıl davranırsan öyle karşılık görürsün anlamında kullanılan bir söz
Eden bulur, inleyen ölür örnek cümle
Eğer birisine kötülük edersek onun acısını biz çekeriz. Yani eden bulur, inleyen ölür.
Eden bulur inleyen ölür ana fikri nedir
Başkasına kötülük eden, mutlaka kötülük bulur.
Kaynak:Eğitim Sistem
Atasözleri Anlamları
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.