Dinçer: KPSS öğretmenlere yönelik 15 alanda olacak

Dinçer: KPSS öğretmenlere yönelik 15 alanda olacak
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren SBS’yi kaldıracaklarını yineledi, Kürtçe dersini seçmeli alanların sayısının 18 bine indiğini açıkladı. KPSS’de öğretmenler için 15 alanda branş imtihanı olacağını da açıklayan Di

Dinçer, “Sınavı kaldırırsak liseye geçen çocukların kendi kabiliyetlerine ve arzularına uygun eğitimi nasıl alacaklarını çözümlememiz gerekiyor. Fen veya Anadolu liselerine gitmeyecekse o çocukların bulundukları yerde bunu alabilecek imkanı vermek gerekiyor” dedi.

SBS’yi etkileyen ve şişirilen okul puanları konusunda da Dinçer, “Özellikle bütünüyle yüksek not veren okulların puanlarının bir istatistiki yöntemle normalleşebilir. Bu konuda müsamaha göstermeyeceğiz” dedi.

“DERSHANE SEKTÖRÜ DARALIYOR”

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, “Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi, Uluslararası Hayat Boyu Öğrenme Konferansı” öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dinçer şunları söyledi:

-Dershanelerle ilgili bu işin iktisadi, eğitim ve hukuk boyutu var. 3894 dershane var. Son 2,5 yıllık süresinde 360 dershane kapandı. Giderek o sektörde daralma var. Doğrudan SBS’ye hazırlayan dershane sayısı 800 civarında. SBS’yi kaldırırsak ya başka hizmet vermeye başlayacak, ya da piyasadan çıkacak.

“233 BİN ÖĞRENCİ”

-1000 civarı doğrudan doğruya üniversite hazırlık kursu var. Ayrıca KPSS, SBS ve üniversite hazırlık gibi çoklu program sunanlar da bulunuyor. Normal liseye devam ederken aynı zamanda üniversite kurslarına giden öğrenci sayısı aşağı yukarı 233 bin civarında. Liseden mezun olmuş, üniversiteye girememiş, tekrar kurs alarak daha iyi bölümü kazanmayı hedefleyen öğrenci sayısı 240-250 bin. Üniversite imtihanında özellikle YGS’yi birden çok yaptığımızda 240 bin civarında öğrenci daralma olduğunu varsayıyoruz. Üniversite hazırlıkla ilgili düzenlemenin farklı boyutları var. Lisede okutulan bütün konuların, derslerin üniversite imtihanının konusu haline getirmeyi tartışıyoruz. Belki sınav zamanı ile ilgili düzenlemeler yapılabilir. Böyle bir kararımız yok, ancak tartışıyoruz.

-Ortaöğretim programlarını ders miktarı ve içeriklerini gözden geçiriyoruz. Talebin olduğu yerde arz olacak. Bizim için öncelikli olan talebin daraltılmasıdır. Hukuki tarafı ile ilgili henüz karar vermedik, tartışıyoruz. Karşımızda tek tip dershane yok. Sürücü kursları, İngilizce hazırlık, KPSS ve TUS gibi sınavları yapanlar var. Birden çok tür dershane var. Bunların her birisinin durumu göz önüne alarak hukuki düzenleme yapmak gerekiyor, tartışıyoruz. Ayrıca toplumu rahatsız etmeden, dershane mağdur etmeden bir formül bulacağız.

"BAŞBAKANIN ÖNGÖRDÜĞÜ TARİH BİZİM İÇİN HEDEF TARİHTİR"

-Sorun imtihan değil, önceki eğitim sistemini ve çocuğun bütün hayatını etkiliyor olması. Anadolu liselerine fen liselerine sosyal bilgiler lisesine giden yüzde 30 arttığı halde, boş kontenjan miktarında farklılık olmadı, yüzde 30 artırdık, çok daha etkin şekilde yerleştirme yaptık, gelecek yıl bunun daha fazla düşeceğini tahmin ediyoruz. Yarısı bile boş kalsa belirlediğimiz politikayı değiştirmeyeceğiz.

-Öğretmen ve idari personelle 68 bin kişi çalışıyor. Başbakanın öngördüğü tarih bizim için hedef tarihtir. Başbakanın söyledikleri ile benim söylediklerim arasında bir fark yok. Onunla ilgili ayrıntılı meseleyi sizinle paylaşmış oluruz. Onların hepsinin kararını yıl sonuna doğru vereceğiz.

KÜRTÇE DERSİ ALAN AZALDI, 25 BİNDEN 18 BİNE İNDİ

-25 bin civarında Kürtçe seçen çocuk var demiştik, her okul kaydını verdiyse tamamlanmak üzere. Geriye doğru azalma var. 18 bin civarında. Diğer lehçelerle birlikte sadece Kürtçe değil. Ama onların içinde Kırmançi, Zazaca ve bazı lehçelerin seçen az sayı sınırlı.

ANADOLU LİSELERİ KONTENJANI

-Dinçer Anadolu liselerinin kontenjanlarıyla ilgili ise şunları söyledi: “Sorun imtihan değil, önceki eğitim sistemini ve çocuğun bütün hayatını etkiliyor olması. Anadolu liselerine fen liselerine sosyal bilgiler lisesine giden yüzde 30 arttığı halde, boş kontenjan miktarında farklılık olmadı, yüzde 30 artırdık, çok daha etkin şekilde yerleştirme yaptık, gelecek yıl bunun daha fazla düşeceğini tahmin ediyoruz. Yarısı bile boş kalsa belirlediğimiz politikayı değiştirmeyeceğiz.”

KPSS ÖĞRETMENLER İÇİN 15 ALANDA

-KPSS öğretmenlere yönelik 15 alanda olacak. En çok ihtiyaç duyulan bilinen alanlarda olmak üzere daha kolay ölçülebilir alan imtihanı yapacağız.

ÖĞRETMEN OLAYLARI

-Bu şiddetin tek boyutu yok. Çok farklı boyutları var. Yerel dinamik de etkileyebiliyor. Bazı şeyleri tam paylaşamıyorum. Ama Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde öğretmen norm açıklarımızı bütün gücümüzle doldurmaya çalıştık. Şubat’ta 17 bin, Ağustos’ta 28 bin öğretmen o bölgedeki norm kadroya göre doluluk oranı yüzde 92 oldu. Ücretli öğretmenlerin ayağını kestik okullardan. Geçen yıl dönem başında 64 bin 600 civarında ücretli öğretmen varken, dönem başında 12 bin ücretli öğretmen var, 21 bin seçimlik derse rağmen. Bu ücretli öğretmenliğin azalması okullara girmesini iş alma imkanını ortadan kaldırdı, onun tepkisi var. Terör örgütünün üzerinde etkili olmadığı tek alan eğitimdi.

OKUL ÖNLERİNDE SİVİL POLİS VAR

-Okullarla ilgili genel anlamda güvenlik tedbirlerimiz var. Üniformalı polislerin okulların önünde olmasını istemiyoruz. İçişleri Bakanlığı ile protokol var. Her okulun herhangi bir hadise olduğunda hangi karakolla irtibatı var, sivil memurlar okulların önünde ya nöbet, ya devriye gezerler. Genel güvenlik tedbiri var. Ayrıca kantinlerin servislerin çalıştırılması ile ilgili güvenlik tedbiri alıyoruz. Bütün bunlara rağmen insanların olduğu yerde kontrol edilemeyen sonuçlar oluyor. Bunun yolu öğretmenlerin sabır, şefkatle sevgiyle şiddetle sorunun çözülemeyeceği eğitimi, değerler ahlaki eğitim. Bunları yapmaya çalışıyoruz. Umarım zaman içinde azalır.

TÜRKİYE’DE OKUMA YAZMA

-Türkiye’ de okuma yazma bilen sayısı yüzde 94. Toplam nüfus içinde üniversite mezunu oranı yüzde 5- 5,5. Lise mezunu yüzde 28. 2009 yılında tüm dünyanın ortaöğretimde okullaşma yüzde 88. Türkiye’de yüzde 69. Biz yeni kanunla bunu yüzde yüze çıkaracağız.

İlköğretimden ortaokuldan liseye geçiş yüzde 95’e geçti gibi görünüyor. Kayıt yaptırmayanları fark edip evlere gitmediler. Bu oranı yüzde 100’e yaklaştıracağız. Geçen yıl mezun olduğu halde liseye gitmemişse aileleri ziyaret edip, onları alacağız. Ciddi mesafe kat edeceğiz.

Kaynak:Memurlar.Net

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.