Bilgisayar destekli endüstriyel modellemeci ne iş yapar

Bilgisayar destekli endüstriyel modellemeci ne iş yapar
Endüstride kullanılan makine parçalarının benzerlerini başka materyaller kullanarak yapmak ve bu alandaki teknolojiyi kullanmak ister misiniz?

Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modellemeci, model oluşturmak üzere döküm yolu ile elde edilmesi gereken makine parçalarının, kalıplama tekniklerine ve döküm esaslarına uygun olarak benzerlerini ağaç, plastik veya metal malzemelerden yapan kişidir.

Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modellemeci;

• Yapılması istenen makine parçasının teknik ve yapısal özelliklerini gösteren resimlerini çizer veya çizilmiş resmi okur, modelde kullanılacak malzemenin cinsini ve miktarını saptar,
• Teknik resim ölçülerine ve kalıplama tekniğine göre bir veya birkaç parçadan oluşan modeli yapar,
• Tamamlanan modelin eğe, freze, torna gibi tesviye aletleriyle düzeltme ve temizleme işlemlerini yapar,
• Zımpara, macun, boya ve vernikleme işlemlerini yaparak modelin dış etkenlere karşı korunmasını gerçekleştirir,
• Ölçü aletleriyle iş parçasının istenen niteliklere sahip olup olmadığını kontrol eder.

Bu mesleği yapacak kişilerin; şekiller arasındaki ilişkiyi görebilen, bir cismi üç boyutlu olarak göz önünde canlandırabilen, ayrıntıyı algılayabilen, dikkatli, sabırlı kişiler olması gerekir. Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modellemecileri atölye ortamında çalışmaktadırlar. Çalışma ortamı genellikle sıcak, gürültülü, tozlu, kuru, kokulu ve havasızdır. Dikkat edilmediği takdirde elektrik çarpması, el ve parmak kesilmeleri gibi kazalar söz konusu olabilmektedir. Suni malzemelerle çalışırken çıkan zehirli gaz ve toza maruz kalınabilmektedir. Üst yüzey işlemleri esnasında ağaç, metal ve suni malzemelerden çıkan tozlar zarar verebilmektedir. İş tek başına olduğu kadar diğer meslek mensuplarıyla da (tesviyeci, dökümcü vb.) işbirliği içerisinde çalışmayı gerektirir.

Mesleğin eğitimi, tüm mesleki eğitim merkezlerinin makine teknolojisi alanı Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme dalında kalfalık ve ustalık eğitimi şeklinde verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

Bu meslek, günümüzde seri üretimi gerektiren makine ve otomotiv sanayii için oldukça önemli bir meslektir. Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modellemecileri imalat sanayii ile makine ve otomotiv sanayiine yönelik çalışmalarda bulunan kuruluşların fabrika ve atölyelerinde çalışabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Makine ressamı
  • Kalıpçı
  • Dökümcü
  • Tesviyeci

Kaynak:Eğitim Sistem

7
27
2
5
11
2
27
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.