Ayakkabı modelisti ne iş yapar

Ayakkabı modelisti ne iş yapar
Bazıları için ayakkabı bir tutkudur. Bu tutkuyu zevkli, yaratıcı modellerle beslemek ayakkabı modelistinin işidir. Ayakkabı tasarlamak ilginizi çekiyorsa bu alanı düşünebilirsiniz.

Ayakkabı Modelisti, teknolojik gelişmelere ve günün modasına uygun olarak üretilmesi düşünülen ayakkabının elde veya bilgisayarda modelini çizen, şablon hazırlayan, numune dikimini sağlayan ve geliştiren, üretimde kullanılacak malzemenin kontrolünü yapan ve hataların giderilmesini sağlayan kişidir..

Ayakkabı Modelisti;

• Moda ile ilgili yerli ve yabancı televizyon, dergi, broşür vb. yazılı ve görsel yayınları takip eder ve model geliştirir,
• Kullanılacak üretim teknolojisini dikkate alarak üretilecek ayakkabının elde veya bilgisayarda çizimini yapar, üretilecek ayakkabının modelini kalıp üzerine çizer ve ıstampalarını hazırlar,
• Ayakkabı üretiminde kullanılacak kalıpların modele uygun üretilebilmesi için kalıp üreticisi ile işbirliği yapar,
• Üretilecek ayakkabı malzemelerinin alınmasında orijinal model tasarımına uygun olabilmesi için satın alma bölümü çalışanlarıyla işbirliği yapar,
• Farklı model ve tekniklerle ıstampalar çıkarır, numune dikimini takip eder, kalite kontrolü yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin moda ve teknolojiyi yakından izleyen, estetik görüş sahibi ve yenilikçi, araştırmacı, yaratıcı, renkleri ayırt edebilen, ayrıntıyı algılayabilen, sabırlı, başkalarını ikna edebilme özelliğine sahip, dikkatli ve işine özen gösteren, ekip çalışmasına yatkın, makine ve malzeme ile çalışmaktan hoşlanan kişiler olması gerekir. Ayakkabı Modelistleri genellikle büro veya atölye gibi kapalı ortamlarda çalışırlar. Çalışırken işverenler, sayacılar, montajcılar, dikişçiler, kesiciler ve meslektaşları ile iletişim hâlindedirler. Yapılan iş makinelerle çalışmayı gerektirmektedir. Üretim yerlerindeki kimyasal maddelerin bulunduğu alanlarda koku ve gürültüye maruz kalabilirler.

Mesleğin eğitimi, yeterli sayıda başvuru olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinde ayakkabı ve saraciye teknolojisi alanı Ayakkabı Modelistliği dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının ayakkabı ve saraciye teknolojisi alanı Ayakkabı Modelistliği dalında verilmektedir.

Ayakkabı Modelistlerinin iş bulma olanakları özel sektörde oldukça yüksektir. Özel sektör ayakkabı imalathane ve işletmelerinin üretim ve ARGE kısımlarında, ihracat yapan firmalarda veya bunların büro ve atölyelerinde, ayakkabı yan sanayi fabrikalarında, deri aksesuar üretim işletmelerinde, moda ve tasarım merkezlerinde, şirketlerin pazarlama bölümlerinde iş bulabilirler. Kamuda özelleşme nedeniyle çalışmak zorlaşmıştır.

Benzer Meslekler;

  • Moda Tasarımcısı
  • Ayakkabı Teknisyeni
  • Deri Tekstil Tasarımcısı
  • Stilist

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.