Antrenör (Spor Eğitimcisi) ne iş yapar

Antrenör (Spor Eğitimcisi) ne iş yapar
Sporcuların fiziksel kapasitelerini artırmanın ve psikolojik dayanıklıklarını güçlendirmenin ayrı bir beceri olduğuna inanıyorsanız işte okumanız gereken bir meslek.

Antrenör (Spor Eğitimcisi) okullarda, kulüplerde, üniversitelerde, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı kuruluşlarda ve diğer kuruluşlarda sporcuların bireysel veya toplu olarak, ihtisasları dahilindeki her türlü spor faaliyetlerinde, sportmenlik anlayışı içinde, uluslararası kural ve tekniklere uygun olarak eğitilmesini sağlayan, sporun esaslarını, teknik prensiplerini ve kurallarını öğreten ve alanındaki gelişmeleri takip eden kişidir.

Antrenör (Spor Eğitimcisi);

• Uluslararası kural, teknik ve gelişmeleri yakından takip eder , bu konularda sporcuları bilgilendirir, günlük, haftalık, aylık ve yıllık çalışma programları hazırlar ve uygular,
• Sporcuların, spor karşılaşmalarına götürülüp getirilmesini sağlar, onlara verilen spor araç ve gereçlerinin takip ve kontrolünü yapar ve yaptırır,
• Sporcuların sağlık ve psikolojik kontrollerinin periyodik olarak yapılmasını sağlar, onların gelişimi için gerekli olan beslenme ve diyet programlarını hazırlar veya hazırlatır ve bu konularda bilinçlenmelerini sağlar.
• Sporcuların dayanıklılık, hız, çabukluk ve kondisyonlarını artırıcı koşu, yürüyüş ve diğer çalışmalarını yaptırır, onları teknik, taktik, fizik kondisyon ve psikolojik olarak karşılaşmalara hazırlar,
• Antrenmanlarda, soyunma odalarında, karşılaşma öncesinde ve sırasında yapılacak karşılaşmanın taktiğini uygulatır, teorik ve pratik olarak uygulanacak mücadele biçimini göstererek, yapılan hataları ve sporcuların zayıf yönlerini tespit eder ve giderilmesini sağlar.

Bu mesleği yapacak kişilerin sporu seven ve sporun belli bir alanında yetenekli kişiler olması gerekir. Antrenörler genel olarak açık, kapalı, toprak, çim sahalarda, kapalı spor salonlarında, özel yapılmış diğer spor alanlarında ve soyunma odalarında görev yaparlar. Antrenörler spor türüne göre çeşitli güç şartlarda (kar, yağmur, çamur, soğuk, sıcak), gürültülü ortamlarda görev yaparlar. Çalışma zamanları sporun türüne göre farklılık gösterir. Gece (aydınlatılmış alanlarda), gündüz, haftanın değişik günlerinde ve yılın değişik aylarında görev yaparlar.

Mesleğin eğitimi üniversitelerin beden eğitimi ve spor yüksekokulları Antrenörlük Eğitimi programlarında verilmektedir. Ayrıca Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde açılan Antrenör Yetiştirme Kurslarında da mesleğin eğitimi verilir. Antrenör yetiştirme kurslarının verildiği iller her yıl federasyonlar, spor il müdürlükleri, sporla ilgili diğer kamu ve özel kurum ve kuruluşların birlikte belirlediği ihtiyaç ve istekler doğrultusunda Spor Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilir.

Antrenörler, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı il müdürlüklerinde kadrolu olarak, özel ve resmi okullarda, özel ve resmi kurum ve kuruluşlara bağlı spor kulüplerinde, amatör ve profesyonel liglerdeki spor kulüplerinde, üniversitelerde, sporcu eğitim merkezlerinde, özel spor kurslarında, sözleşmeli, kadrolu veya fahri antrenör olarak amatör veya profesyonel statüde görev alabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Beden Eğitimi Öğretmeni
  • Teknik Direktör

Kaynak:Eğitim Sistem

9
14
100
3
1
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.