Yeni sınav sistemi 'BDS' hayırlı olsun - Turgay Polat
Milli Eğitim Bakanlığı aylardır başta SBS olmak üzere sınavları ve bu sınavların yerine getirilecek sistemleri tartışıyor. Bir komisyon kuruldu, bu komisyon dünyanın diğer ülkelerini inceleyip bir rapor hazırladı. Ama hangi ülkeye gitseler önlerine sınavlar çıktı. Bütün gelişmiş ülkelerde öğrencilerin bir üst okula ve üniversitelere sınav ve sınavlarla girdiğini görünce raporunu hazırlayıp sundular.
Sonuçta yapılan çalışmaya göre ülkemizde 2013'ten itibaren ilkokul 4. sınıftan 12. sınıfın sonuna kadar her mart ayı sonunda öğrencilere sınav yapılacak. Sınav okullarda, her sınıfta olacak, öğrenciler ana derslerden sınava alınacak.
Sınav sonuçları asla öğrenciye verilmeyecek ve sadece okul yönetimi ile öğretmenle paylaşılacak. Sınav soruları çoktan seçmeli test usulü olup sadece o yılın müfredatını kapsayacak. Böylece öğrencinin o yılın müfredatında başarısı ölçülerek öğrenme düzeyi ölçülecek.
Ha, soracaksınız bu sınavların sonuçları ne işe yarayacak diye. Bu sınavların sonuçları görünürde öğrencilerin öğrenme düzeyini ve kazanımlarını ölçecek ama aslında kazın ayağı pek de öyle değil. Bunun bir adım sonrası, SBS'nin kaldırılıp 4. 5. 6. 7. ve 8. sınıf sonu sınavları ile okul başarı notunun hesaplanması ve liselere bu puanla girilmesi. Aynı şekilde, bu sınavların sonuçlarının YGS yerine de kullanılması...
SINAVLAR TEK AMAÇLI OLMALI
Sonuçta Başarı Değerlendirme Sınavları yani 'BDS'ler her yıl mart ayı sonunda 13 milyon öğrenciye okulda uygulanacak. Yani öğrenciler mekan değiştirmeyecek. Öğrenciler sonuçları görmeyecek sonuçlar sadece okul yönetimi ve öğretmeni değerlendirmede kullanılacak. Sınav soruları çoktan seçmeli olacak. Sorular hazır, bu sınavların sahibi TÜBİTAK.
Şimdi ilk bakışta sınav artıyor diyebilirsiniz ama ben SBS getirildiğinde de yazmıştım. Önemli olan sınavın olup olmaması değil. Çünkü sınav hep olacaktır ve olmalıdır da. Önemli olan bu sınavların İngiliz anahtarı yerine kullanılmaması. Yani bir sınav yapıyorsunuz bu sınav hem başarı ölçüyor, hem okulu ölçüyor, hem yerleştirme yapıyor. Bu olmaz, çünkü seçme ve yerleştirme sınavları ile başarı sınavları hem uygulama hem de hazırlama açısından aynı işlevi göremez. Bu sebeple bu sınavları yapmanızda sakınca yok ama sınavların tek işe yaraması şart. Bir de şunu unutmamalısınız, SBS'de de aynı şeyi amaçlamış ama maalesef çok daha farklı sonuçlar elde etmiştik.
Kısacası bu yapılan yanlış değildir. Bu yapılan umuyorum ki daha verimli bir eğitim sistemine ulaşmak için yapılıyordur. Aksi halde eğitimde kötü sonuçlar doğduracaktır. Ama hep yazdım benim bu ülkede en fazla hayal ettiğim, eğitimdeki verimsizliğin ölçülüp biçildiği başarılı kurum ve uygulamaların ödüllendirildiği, başarısız olanların üstüne gidilerek düzeltildiği bir uygulamadır. Bu yapılmak istenen buna bir nebze kapı açıyor. Umarım bu uygulama da eskiler gibi popülist yaklaşımlara alet edilmez.
Kaynak:Akşam
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.