Üzerinde yaşadığımız topraklarda geçmişte hangi uygarlıklar

Üzerinde yaşadığımız topraklarda geçmişte hangi uygarlıklar
Üzerinde yaşadığımız topraklarda geçmişte hangi uygarlıkların bulunduğu konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Uygarlık, bir zaman dilimi içerisinde kendine özgü bir kültürel değerleri bulunan ve insanlık tarihi açısından önemi yüksek devlet veya topluluk anlamına gelir. Uygarlık kavramı, ülkenin maddi ve manevi varlıkları, düşünce ve fikirlerini, bilimini, teknolojisini, gelenek, görenek, örf ve adetlerini de temsil eder.

Geçmiş tarihlerden günümüzde kadar çok farklı medeniyetler Dünya sahnesinde yer almıştır. Örnek olarak; Mısırlar, Sümerler, Lidyalılar, İnkalar, Roma İmparatorluğu, Selçuklu İmparatorluğu gibi.

 Bizim ülkemizin toprakları üzerinde de çok sayıda medeniyet yaşamıştır. Günümüzde bulunan kültürel zenginliğin en temel noktası topraklarımızda yaşayan farklı medeniyetlerin etkisinden kaynaklanır.

Topraklarımızda yaşayan medeniyetleri sıralayacak olursak;

  • Hititler
  • Frigler
  • Lidyalılar
  • İyonyalılar
  • Urartular
  • Roma İmparatorluğu
  • Bizans İmpatorluğu
  • Selçuklu Devleti
  • Osmanlı Devleti

Anadolu coğrafyasında tarih boyunca birçok medeniyet kurulmuştur. Bazı medeniyetler aynı tarihlerde komşu olurken bazıları da zaman içinde peşi sıra olarak kurulmuştur. Anadolu, Medeniyetler Beşiği olarak bilinmektedir. Birçok devlete, millete ve medeniyete ev sahipliği yapması coğrafyayı çok özel kılmaktadır.

Anadolu coğrafyasında geçmişten günümüze bu medeniyetlere ait birçok kalıntılar tarihi eser olarak günümüze kadar ulaşmıştır. Bu medeniyetlerin coğrafyalarında bazı mimari eserlerin kalıntıları da bulunmaktadır. Bu bakımdan Anadolu’da tarih turizmi oldukça gelişmiştir. Arkeolojik çalışmalar da çok fazla yapılmaktadır. Bununla beraber ülkemizin de reklamı çok fazla bir şekilde yapılmaktadır.

Medeniyetler Beşiği olan Anadolu, tarih boyunca insanlığın son adası olarak sığınak olmuştur. Coğrafya özellikleri yaşanabilir en güzel alan olmasına nispetle tarih boyunca birçok medeniyetin ortaya çıkmasında etkili olmuştur. İlk çağ medeniyetleri Anadolu’nun kimliğinin oluşmasında rol oynamıştır.

Kaynak:Eğitim Sistem

3
5
23
7
4
3
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.