Tuz, buzlanmayı nasıl önlemektedir
Kışın, aşırı kar yağışı ya da ani sıcaklık değişimlerinin neden olduğu sıcaklık farklılıkları nedeniyle gizli buzlanma, buzlanma, don olaylarına rastlanmaktadır. Kar yağışının ani soğumalar sonucunda gerçekleşmesi ve katı olarak yeryüzüne ulaşması ardından birikerek yolların kapanmasına neden olduğu bilinmektedir.
Kar yağışının gerçekleşmesi ve ardından ani soğumaların devam etmesi yollarda don olaylarının yaşanmasına neden olur. Don olaylarının önüne geçmek için kışın yollara tuz atılmaktadır. Tuz, karın donma noktasını azaltarak daha düşük sıcaklıklara kadar buzlanmanın önüne geçilmiş olur. Bu nedenle tuzlama çalışmaları önceden yapılır ve don olayı yaşanmaz. Tuzlama faaliyetleri sıcaklık farklılıklarına göre yapılmaktadır.
Soğuk kış günlerinde yollardaki buzları eritmek için sıklıkla başvurulan bir uygulama yollara tuz serpilmesidir. Tuz aslında buzu eritmez, ancak buzun erime sıcaklığının düşmesine sebep olur. Örneğin hava sıcaklığının -3°C olduğu bir günü düşünelim. Saf suyun erime/donma sıcaklığı 0°C olduğu için böyle bir günde açık havadaki su donacaktır. Ancak kimyanın temel yasalarından biri, saflığı bozulan (içine çeşitli maddeler eklenen) sıvıların donma sıcaklığının düşeceğini söyler. Buzlu yolların tuzlanmasındaki amaç da bu durumdan yararlanmaktır. Çünkü buzun üzerine yeterince tuz atılarak erime sıcaklığını -3°C’nin altına düşürmek ve böylece buzun erimesini sağlayarak -3°C sıcaklık altında sıvı halde bulunan bir tuzlu su karışımı elde etmek mümkündür. Buzun ya da başka bir sıvının erime sıcaklığını düşürmek için kullanılan maddenin tuz olması tabii ki gerekmez. Örneğin tuz yerine şeker kullanarak da aynı sonucu elde etmek mümkündür. Ancak erime sıcaklığındaki düşüş kullanılan maddenin türüne ve miktarına göre değişecektir.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.