Hâl değişimi nedir
Isının etkisiyle maddelerde birçok değişiklik meydana gelir. Bir maddenin ısı alarak veya ısı vererek bir hâlden başka bir hâle geçmesine hâl değişimi denir.
Maddeler ısı etkisi ile hal değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz halini alır. Buz suyun katı halidir. Çeşmeden akan su, dereler, göller ve denizler suyun sıvı haline örnektir. Kaynamakta olan çaydanlıktan çıkan su buhar ise suyun gaz halidir.
Katı hâldeki bir maddenin ısı alarak sıvı hâle geçmesine erime denir. Bir yaz günü serinlemek için aldığımız dondurma, bir süre sonra erimeye başlar. Dondurma havadan ısı alarak erir.
Kullandığımız birçok metal ürün ısıtılarak şekil almaktadır. Örneğin kullandığımız metal çatal, kaşık gibi malzemelerin ham maddesi ısıtılıp eritilir. Eritildikten sonra kalıplara dökülüp şekil verilir.
Sıvı denince aklımıza ilk gelen sudur. Su, besinler konusunda da öğrendiğimiz gibi yaşamımız için vazgeçilmez bir içecektir. Buzluğa konulan su çevreye ısı vererek donar. Sıvı maddelerin dışarıya ısı vererek katı hâle geçmesine donma denir. Ocakta erittiğimiz tereyağı, ocak kapattıldıktan sonra çevreye ısı vererek tekrar donmaya başlar.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.