Toplumsal Benzeşme ve Okullar
Toplumsal bir kültürün, değişik kültürlerden birey ya da grupların, türdeş bir ekşi ekin bütünü oluşturacak biçimde kaynaşmalarına, toplumsal benzeşme denir.
Toplumsal benzeşme terim olarak öğretmenlerin benzeşmeleri, diğer taraftan sınıf içinde yer öğrencilerin benzeşmeleri gelir.
Öğretmenlerin örgüt olarak okulda toplumsal benzeşmeleri ne olabilir? Öğretmenlerin toplumsal benzeşmelerinde algı dayanağı ne olabilir? Öğretmenlerin toplumsal benzeşmelerinde hangi araçlar kullanılabilir?
Kuşkusuz, öğretmenler örgüt olarak okulda yer aldıklarında veya geldiklerinde farklı kültürlerle bulunurlar. Öğretmenlerin tutum ve davranışları okulun amaçları doğrultusunda benzeşmek durumundadır.
Eğer öğretmenlerin tutum ve davranışları okulun amaçları doğrultusunda benzeşmez ise okul etkili ve verimli olamaz. Bu nedenle; okul yönetimi öğretmenler arasında toplumsal benzeşmeyi sağlamak için birtakım stratejiler kullanmak zorundadır. Bu stratejiler formal ve informal olabilir.
Kanun ve yönetmeliklerden yararlanılabilir. Diğer taraftan, grup sürecine ağırlık veren çeşitli etkileşimlere yer verilebilir.
Diğer taraftan sendikal faaliyetlerden yararlanabilir.
Yine, öğrencilerde sınıflarına farklı tutum ve değerlerle gelirler. Öğrencilerin değer ve tutumları benzeşmek durumundadır. Algı dayanağı olarak öğretme-öğrenme süreci ele alınabilir.
Öğretmenler şu eylemlerde bulunabilir:
1– Öğretme-öğrenme sürecinin önemine sürekli vurgu yapabilir.
2- Grup sürecine ağırlık veren öğretme yöntemlerine başvurabilir.
2 Katılımcı bir anlayışı savunabilir.
3- Demokratik davranabilir.
4- Öğrenciler arasında informal oluşumlara izin verebilir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.