Okullarda Adalet
Örgüt olarak okullar bağlamında ele alındığında örgütsel adalet doğruluğun işyerindeki rolü ve haklılığın korunmasında otoritenin işlevi ile ilgili bir kavram olarak tanımlanabilir. Yine başak açıdan örgütsel adalet çalışanların görev dağılımı, sosyal ve ekonomik anlamda adil bir çalışma ortamı ve etkileşim gibi değişkenlere yönelik, yönetsel kararları dayandırma süreci ve örgüt içerisinde alınan kararların nasıl alındığı ya da alınan bu kararların çalışanlara nasıl söylendiğinin çalışanlarca algılama biçimi olarak tanımlanabilir.
Örgütsel adaletin öğretmenler ve okullar açısından önemi nedir? Okullarda örgütsel adalet düzeyini artırmak için neler yapılabilir? Neler önerilebilir?
Okul yöneticilerince örgütsel adaletin sağlanması okul yöneticisi- öğretmen arasında güven duygusunun gelişmesine yol açabilir. Bu da öğretmenin örgütün amaçları doğrultusunda çaba gösterileceği anlamına gelmektedir.
Diğer taraftan, okul yöneticilerinin öğretmenler arasında görev dağılımının hakkaniyet ölçüsünde yapılması, öğretmenlerin yönetimi karşı algılarının pozitif olmasına neden olabilir. Yine, okul müdürlerince öğretmenlere yönelik maddi ve manevi ödüllerin yerinde ve zamanında kullanılması, yani öğretmenlerin okul yönetimi karşında güven duyguları beslenmesi neden olabilir.
Diğer taraftan, öğretmenlerin sendikal faaliyetlerini destekleyici yönetimsel uygulamamı öğretmenlerin etkili olmasını sağlayabilir. Örgütsel adaletin sonucu olarak öğretmenlerin okul amaçları doğrultusunda çaba göstermesini sağlayacaktır. Oluşan güven ortamı öğretmenlerin kendilerinden beklentilerin neler olduğunun bilinmesi örgüt amaçları çabaları da arttırılabilir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.