TEOG yerleştirmeleri nasıl olacak? Özet bilgiler
Demokrat Eğitimciler Sendikası İstanbul İl Başkanı Selçuk TÜTAK, bu sene ilk olarak yapılan TEOG sınavının veli ve öğrencilerimizi bilgi eksikliğinden kaynaklı tedirgin ettiğini söyledi. Aslında TEOG, önceki yıllarda yapılan sınavlardan daha modern bir sınav şekli olduğunu söyleyen Tütak, yaşanılan sıkıntı ve stresin nedeninin veli ve öğrencilerimize yeterli ve tatmin edici açıklamaların zamanında yapılmaması olarak vurguladı.
Tütak, veliler ve öğrenciler için kısa ve öz bilgilerle akıllardaki soru işaretlerini giderecek açıklamalarda bulunarak, aşağıdaki maddelere dikkat edildiği taktirde sıkıntı yaşanılmayacağının altını çizdi.
.Veli ve öğrencilerimizin 31 Temmuz 2014 - 8 Ağustos 2014 mesai saati bitimine kadar tercihlerini yapmaları gerekmektedir.
.Tercihler www.meb.gov.tr veya www.oges.meb.gov.tr adreslerinden biri ile yapılabilecektir.
.Öncelikle A grubu tercih listesi için 15 tane okul, kodları ve adı ile birlikte listelenecektir. Bu okulların sıralaması ve türü isteğe bağlı olup yüzdelik dilimlerden küçük olandan büyük olana doğru yapılmalıdır.
.Yapılan okul tercihlerinden sonra B grubu tercih listesinde okul türlerinden en az 4 tane okul türü mecburi olarak işaretlenecektir.
.İlk atama A grubunda öğrencinin seçtiği 15 okula göre yapılacaktır. Eğer öğrenci bu 15 okuldan herhangi birine yerleşemezse o zaman devreye B grubu tercihler devreye girecek ve öğrenci puanına ve ikamet adresi gibi kriterlere göre atanacaktır.
.Okul seçimi yapılırken puandan çok yüzdelik dilimlerden faydalanılmalıdır. Çünkü bir okulun puanları her sene değişkenlik gösterebilmektedir.
.Yüzdelik dilimi 10 olan bir öğrenci yüzdelik dilimi 8 veya 9 olan okulları tercih ederek sıralamaya başlayabilir. Bu durum ilk 5 tercihle sınırlı kalmalıdır. Sonraki 7 tercih yüzdelik dilimi ile eşit okulların seçimi olmalıdır. Son 3 tercih ise B grubu atamaya kalmamak amacıyla istenilen ve yüzdelik dilimi yüksek, puanları düşük olan okullardan seçilmelidir.(Bu bir tavsiyedir)
.Tercihler oluşturulurken istenilen okullar aranmalı gerekli bilgiler alınmalıdır. Özellikle yüzdelik dilimi belli olmayan okullar iyi araştırılmalıdır.
.Tercihlerden öğrenci velisi, onaylama işinden okul müdürü sorumludur.
.Herhangi bir okula yerleşen öğrencilerin kaydı sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır.
.Yerleştirme sonuçları https://e-okul.meb.gov.tr adresinden yapılacaktır.
.22 Ağustosta yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra okulunu beğenmeyen veya değiştirmek isteyen öğrenciler kesin kaydının yapıldığı okul müdürlüğüne başvurarak nakil isteyebilecektir. Bu işlem ilk olarak 25-28 Ağustos tarihlerinde yapılacak 29 Ağustos'ta saat19:00'da tamamlanacaktır. Bu şekilde nakil işlemleri Eylül ayı sonuna kadar belirli zaman aralıkları ile tekrarlanacaktır.
.Nakil işlemleri haftalık olarak duyurulan okul boş kontenjanları için yapılacaktır.
.Özel okullar tam burslu öğrencileri Türkiye genelinde puan üstünlüğüne göre ilk %5'lik dilim içerisinden alacaklardır.
.Özel okullara başvurmak isteyen öğrenciler nakil sürecine bağlı kalmaksızın istedikleri zaman nakil başvurusunda bulunabileceklerdir.
.Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacaktır.
.Onaylama işlemi yapıldıktan sonra hiçbir değişiklik yapılamayacağı için veliler ve okul müdürlüğü tercih işlemlerinde dikkatli davranmalılar.
.Tercih başvuru bilgileri formu onaylandıktan sonra bir çıktısı okulda diğeri ise imza karşılığı veliye verilecektir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.