2024 Ortaöğretime Geçiş Kılavuzu Yayımlandı: Tercihler 28 Haziran’da Başladı

2024 Ortaöğretime Geçiş Kılavuzu Yayımlandı: Tercihler 28 Haziran’da Başladı
2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlandı. LGS tercihlerine dair tüm detaylar ve yerleştirme süreci hakkında bilgi almak için tıklayın.

2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığı, "2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu"nu yayımladı. LGS kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercih süreci 28 Haziran - 17 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve yerleştirme sonuçları 22 Temmuz'da duyurulacak.

Merkezi Yerleştirme Nasıl Yapılacak?

Merkezi yerleştirme, merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecekler.

Eğer merkezi sınav puanları eşit olursa, sırasıyla okul başarı puanı (OBP), 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP), 8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısı, tercih önceliği ve doğum tarihine göre daha küçük yaştaki öğrenciye öncelik verilecek.

Yerel Yerleştirme Nasıl Yapılacak?

Yerel yerleştirme, öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı ve özürsüz devamsızlık gün sayısına göre yapılacak. Eşitlik durumunda, sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanına bakılacak.

Tüm Öğrenciler Yerel Yerleştirme Tercihi Yapacak

Merkezi sınava giren öğrenciler dahil, tüm öğrenciler yerel yerleştirme tercihi yapmalı. Yerel yerleştirme tercihi yapmayan öğrencilere, merkezi sınavla öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak.

Özel Ortaöğretim Kurumları ve Yetenek Sınavı

Özel ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptırmış öğrenciler, tercih ekranını kullanamayacak. Ancak, tercih süresi içinde kayıtlarını iptal ettiren öğrenciler tercih yapabilecekler.

Nakiller İki Dönem Sürecek

Yerleştirmeye esas nakiller iki dönemde yapılacak. Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3 ve pansiyonlu okullar için en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.

Depremzede Öğrencilere Pozitif Ayrımcılık

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen öğrenciler için yerel yerleştirme tercihinde kolaylık sağlanacak. Bu öğrenciler, mevcut ortaöğretim kayıt alanlarına göre tercihte bulunabilecekler ve diğer illerdeki yerel yerleştirme okullarını "kayıt alanında" olarak tercih edebilecekler.

Sonuçlar 22 Temmuz'da Açıklanacak

Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar 22 Temmuz 2024'te "meb.gov.tr" adresinde ilan edilecek.

2024 Yılı Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'na ulaşmak için tıklayınız

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.