TEOG Lise Tercihleri Ne Zaman Yapılacak
Teog lise tercihleri ne zaman yapılacak hakkında kısaca bilgi verecek olursak,
TEOG sonrasında liselere nasıl girileceği konusu netlik kazandı. Orta son sınıf öğrencileri TEOG sınavının ardından ağustosun ilk haftasında 15 okulluk bir tercih listesi hazırlayacaklar. Bir diğer listede ise 6 farklı okul türünden birini işaretleyecekler ve yerleştirme süreci başlayacak. Bu işlemleri yapmayan ya da açıkta kalan öğrenciler en yakın imam hatip, meslek ya da fen lisesine yerleştirilecek.
Bu yıl ilk kez uygulanan TEOG ve merak edilenleri hakkında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve bürokratları açıklamalar yaptı. Bakan Nabi Avcı’nın açıklamaları 1.3 milyon aileyi ilgilendirecek kapsamda, TEOG sisteminin kafa karıştıran yönlerine değinecek nitelikte.
Bu yıl yeni uygulamaya göre yerleştirmeler 2 tercih listesi ile yapılacak. İlk listeye yazdıkları 15 okula yerleşemeyen öğrenciler hazırladıkları ikinci listedeki 6 okul türünden birine yerleştirilecek. Bu iki listedeki okullardan veya okul türlerinden hiçbirine yerleşemeyen öğrenciler de evlerine en yakın okullara yerleştirilerek eğitimlerine devam edecekler. Öğrenciler istemeseler de imam hatip liselerine gitmek durumunda kalabilecekler. Eğer öğrenciler bu okullara yerleşmek istemezlerse nakiller için başvurabilecek.
3 SEÇENEK
Öğrenciler tercihlerini e-okuldan yapmak istedikleri takdirde karşılarına üç seçenek çıkacak: “Özel yetenek sınavıyla yerleştim”, “Özel okula kayıt yaptırdım”, “Tercih yapmak istiyorum”. Buradan da anlaşılacağı gibi öğrenciler yetenek sınavı veya özel okul ile ilgili seçenekleri işaretlediklerinde tercih listesi oluşturmayacaklar. Bu nedenle başka bir liseye gitme ihtimali ya da isteği içinde olan öğrencilerin özel okula kayıt yaptırmış olsalar dahi iyi bir fen, anadolu, imam hatip, sosyal bilimler ya da meslek liselerine girme şansının devam etmesi için “Tercih yapmak istiyorum” seçeneğini işaretlemesi gerekiyor.
A GRUBUNDA 15 OKULLUK LİSTE
A gurubu olarak adlandırılan grupta öğrenciler 15 tercih hakkına sahip. Bu tercihlerde okul türü ya da il gibi sınırlamalar bulunmuyor. Öğrenciler bu okullardan herhangi birine yerleşememe ihtimaline karşı B listesinden en az birini işaretlemek zorunda. B grubu listesinde öğrenciler tür önceliğine göre puan üstünlüğü var olacak şekilde yerleştirilecek. Okul ise en yakın boş kontenjana sahip okul olacak şekilde seçilecek.
DOĞRUDAN İMAM HATİBE
Öğrenciler B grubundan herhangi bir tercihte bulunmasa bile MEB öğrenciyi herhangi bir okula yerleştirebilecek. Bu okullar fen lisesi gibi iyi kabul edilen okullar da olabilecek. Ayrıca meslek liseleri, imam hatip liseleri de öğrencilerin istemedikleri halde yerleştirilebilecekleri okullar arasında. B grubu listesinde yer alan liseler ise tam olarak şu şekilde: Fen, Sosyal Bilimler, Meslek ve Teknik Anadolu, Anadolu İmam Hatip, Çok Programlı Anadolu, Anadolu liseleri.
ORTAK LİSELERDE YABANCILAR YOK
Tüm öğrencilerin tercih yapacağı ortak listede özel okullar yer almayacak. Türk ve yabancı özel okullar da aynı tercih listesinde bulunmayacak. Buna karşın özel okullar Türkiye genelinde ilk yüzde 5′lik dilim içindeki öğrencileri seçebilecekler. Ancak bazı özel okullar önceden 3 dersten 6 sınavın sonucuna göre öğrenci alımı yapacaklarını açıklamışlardı. Bu özel okullara öğrencilerin toplam puanları açıklanmayacak. Bu özel okullar öğrenci seçimi yaparken kendi puan hesaplamalarını yapacak.
PUANLAR ÖZEL KALACAK
Öğrencilerini Sosyal Bilimler testi haricinde uygulanan testlere göre alacağını açıklayan özel okullar Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulaması ile şaşkınlık içinde kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı bu okullara öğrencilerin tam puanlarını açıklamayacakları açıklamasını yaptı. Öğrencilerin kişisel bilgilerini özel okullarla paylaşamayacaklarını söyleyen Milli Eğitim Bakanlığı, bu arzudaki özel okulların kendi yerleştirmeleri için kendi sistemlerini kullanabilecekleri mesajını vermiş oldu.
MÜDÜRLER ÖĞRENCİ DESTEĞİYLE KALABİLİR
4 yıldır görev yapan okul müdürlerinin pozisyonlarında kalabilmeleri de artık oldukça zor. Müdürlerin bir 4 yıl daha görevine devam edebilmesi için öğrenci, veli ve öğretmenleri arkasına alması ve gerekli desteği sağlaması gerekecek. Okul değiştirmek isteyen müdürler ise puan sıralaması ve tercihlerine göre atanacaklar.
TEOG SONUÇLARI AÇIKLANDI
Geçen yıl tercih yapılırken söz konusu olan 201 taban puanı kaldırıldı.
Öğrenciler yerleştirme işlemlerinin tamamı sona erdikten sonra boş yer kalması durumunda nakil için başvuru yapabilecek. Nakil işlemlerinde eski sistem geçerli olmayacak. Eski sistemde öğrenciler okula en son giren öğrencinin puanı dikkate alınarak nakil olurken yeni uygulamada okula en son giren öğrencinin puanı dikkate alınmıyor. Okullara daha düşük puanlı öğrenciler de bu şekilde yerleştirilebilecek.
TEOG sonuçları bugün e-okulda açıklandı. 16-20 Haziran tarihleri arasında ise öğrenciler puanlarına itiraz edebilecek. 4 Temmuz’da ise okullar kontenjanlarını açıklayacaklar. 7 Temmuz tarihinde öğrencilere Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) açıklanacak. 31 Temmuz ve 8 Ağustos tarihleri arasında liseler için tercihler yapılacak. 22 Ağustos’ta tercihlere yönelik yerleştirme sonuçları ilan edilecek ve kayıt süreci başlayacak. Boş kontenjanlara kayıtlar ise 22 Ağustos’ta nakil işlemlerinin başlamasıyla yapılacak. Tam olarak süreç 15 Eylül’e kadar devam edecek.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.