Stalklamak nedir

Stalklamak nedir
Sosyal medya hayatımıza tamamen hakim olmuşken yeni kelimelerle de konuşma dilimze büyük ölçüde etkilemiş bulunuyor. O kelimelerden biri de bir kişinin bir başka kişiyi sosyal medya hesaplarında araştırması, gözetlemesi olan 'Stalk' kelimesi oldu.

Yani stalk ederken kullanıcılar aslında ilgilendiği kişinin neler yaptığını, nelerden hoşlandığını, Whatsapp'a ne zaman girip çıktığını, Whatsapp'ta kimlerle konuştuğunu, Instagram'da kimleri takip ettiğini, kimlerin fotoğrafını beğendiğini vb. artırabileceğimiz pek çok konuda meraklarını 'gizlice' giderirler; işte bu eyleme biz stalk diyoruz. Bu eylemi gerçekleştirene 'stalker' da deniyor.

Stalklamanın TDK'da bir yeri yok elbette; ama konuşma dilinde sıkça işitir olduk. Diğer yandan stalk'lamanın da sakıncaları yok değil. 

Son zamanların yeni gözdesi de aslında bir çok kişinin farkında olmadan yaptığı, sadece adının revize edilmiş şekliyle anlamlandıramadığı stalk. Stalk, sosyal medya platformlarında bir kişinin bir başka kişiyi sosyal medya hesaplarında araştırması, gözetlemesi, paylaşımlarını incelemesi anlamını barındırıyor.
Stalklamak nedir sorusunun cevabı da açıklamadan anlaşılacağı gibi, stalk işinin yapılması olarak nitelendiriliyor. Sürekli bir başkasını stalklayan kişilere de stalker, yani bu gözetleme, inceleme işlemlerini gerçekleştiren kişi anlamı yükleniyor. Çoğu kişi farkında olmadan başka hesaplara göz atarken, kimileri hoşlanılan kişini hesabını inceliyor.

BU TERİM LUGATIMIZA NE ZAMAN VE NASIL GİRDİ?

Bilindiği üzere sosyal medya kullanım oranları son derece arttı. Artan kullanım oranları da artık yaşama, yaşantıya ve kullanılan dile de etki gösterir oldu. Böyle olunca da zaten daha önceleri herkes tarafından bilinen bir eylem veya işin, adı değiştirilerek; uluslararası versiyona geçişi sağlandı. İngilizce bir terim olan stalk ibaresi lügatımıza giriş yapmış oldu. Bu noktada, sosyal medya platformlarında yoğun kullanılan dilin İngilizce olması ve evrenselliğinin de etkisi büyük.
Bu tabir, şuan itibariyle neredeyse tüm Dünya ülkelerine yayılmış durumda, öyle ki çok küçük çocuklar veya gençler tarafından da biliniyor ve kullanılıyor. E tabi ülkemizde de artık lügata yerleşmiş durumda.

STALKLAMAK VE STALKER

Stalk eyleminin yapılmasına stalklamak denilirken, sürekli bir başkasını stalklayan yani bu gözetleme ve inceleme işini yapanlara da stalker deniliyor.

Sosyal medyanın hayatımızla iç içe olmasıyla birlikte stalk da çok kullandığımız bir kelime oldu. Eskiden Facebook'ta stalklamak daha fazla yapılırken günümüzde en çok stalk yapılan sosyal medya platformu Instagram oldu. Her kesimden insanın yer aldığı sosyal medyada artık sevdiğiniz bir şarkıcıya ya da bir oyuncuya ulaşmak o kadar da zor değil. Ünlülerin de çok sık kullandığı sosyal medyada istediğiniz hesabı stalklaya bilirsiniz.

SOSYAL MEDYADA MAHREMİYET

Hayatımızın önemli bir parçası haline gelen sosyal medyada özel hayat ve mahremiyet en çok tartışılan konulardır. Kişi özel hayatıyla ilgili şeyleri paylaşırken, stalk yapan kişiler de takip ettikleri hakkında fazlasıyla bilgi toplayabiliyor. İlk başta stalk çok masumane bir eylem olarak gözüksede günümüzde birçok taciz olayları sosyal medyada meydana gelmektedir. Bu bağlamda insanların sosyal medyadaki paylaşımlarına dikkat edip, özen göstermesi önem taşımaktadır.

STALK YAPARKEN DİKKAT YAKALANABİLİRSİNİZ!

Stalk yaparken en çok korkulanların başında gelen şey ise bunu karşı tarafın fark etmesi.. Malesef ki Instagram'a geçtiğimiz aylarda gelen güncellemeyle haberleri olmadan başkalarının fotoğraflarını kaydetmek tarih oluyor. İşte "stalk" yapanları üzecek gelişme...

Instagram’da stalk yapanlar için haberler kötü! Artık bildirim gidecek…

Geçtiğimiz yıl Instagram’a gelen hikayeler özelliği birçok kişi tarafından sevilerek kullanılıyor. Son haberlere göre Instagram hikayeler fonksiyonuna çok yakında yeni bir özellik geliyor. Normalde Instagram hikayeler kısmına koyduğunuz bir görsel veya video 24 saat içerisinde silinir.

STALK YAPANLAR YANDI!

Instagram'da bu gönderileri kaydetme gibi bir şansınız olmadığı için muhtemelen screenshot(ekran görüntüsü) alarak fotoğraflarınızı kaydediyorsunuz. Bu işlemi yalnızca kendi fotoğraflarınız için yapıyorsanız sıkıntı yok, ancak başka kişilerin fotoğraflarını da ekran görüntüsü ile alan kişileri pek de hoş olmayacak bildirimler bekliyor. Instagram, çok yakında gelecek güncelleme ile birlikte, hikayelerde bir kişinin ekran görüntüsünü alırsanız o kişiye bildirim gitmesini sağlayacak. Yani, eski sevgilinizi stalklamak için bir arkadaşınızın sizin için fotoğrafın görüntüsünü alması pek hoş olmayacak sonuçlar doğuracaktır.

INSTAGRAM ÖNCE UYARACAK…

Instagram öncesinde sizi uyarmayı ihmal etmiyor. Güncelleme geldikten sonra alacağınız ilk ekran görüntüsünde karşınıza bir bildirim çıkaran ve bundan sonra aldığınız ekran görüntülerini fotoğrafın gerçek sahibine haber vereceğini söyleyen Instagram, kullanıcıya bu uyarıyı çıkardığı ilk seferde, kopyalanan fotoğrafın sahibine haber vermiyor.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.