Sözünü bil, pişir; ağzında der, devşir atasözünün anlamı nedir

Sözünü bil, pişir; ağzında der, devşir atasözünün anlamı nedir
Sözünü bil, pişir; ağzında der, devşir anlamı, Söyleyeceği sözün ne anlam taşıdığını, ne gibi sonuçlara yol açacağını düşünmeli ondan sonra söylemelidir insan. Eğer söz ağza geldiği gibi, söylenirse insanın başına umulmadık dertler açabilir.
İnsanlar düşünmeden söyledikleri sözlerden daima zarar görmüşlerdir. Zira düşünmeden söylenen sözler çok zaman yanlış, yalan, uygunsuz ve yersiz olur. Bir konunun teferruatını bilmeden, önünü ardını düşünmeden, hele hele sözünü tartmadan söylemek, hiç hesapta olmayan kötü sonuçlar doğurabilir.
 
Kişilerin ağzına gelen her sözü söylemelerini engellemek ve düşünerek temkinli konuşmak gerektiğini vurgulamak üzere söylenir.

Sözünü bil, pişir; ağzında der, devşir, Sözünü bil, pişir; ağzında der, devşir atasözünün anlamı, Sözünü bil, pişir; ağzında der, devşir anlamı şu şekilde :

Söyleyeceği sözün ne anlam taşıdığını, ne gibi sonuçlara yol açacağını düşünmeli; derleyip toparlamalı, ondan sonra söylemelidir insan. Eğer söz ağza geldiği gibi, bir tartıdan geçirilmeden söylenirse insanın başına umulmadık dertler açabilir.

İnsana söz söylemek kadar kolay birşey görünmez. Bundan dolayı ağzına gelen her sözü söyler. Oysa bir sözün nereye varacağını iyi düşünmeli, ondan sonra söylemelidir.

Kaynak:Eğitim Sistem

Etiketler :
66
7
36
1
1
3
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.