Hasan GÜNEŞ

Hasan GÜNEŞ

Sınıflarda sürekli anlatım yöntemini kullanmak

Sınıflarda sürekli anlatım yöntemini kullanmak

Anlatma yöntemi; sınıftaki çalışmalarda daha çok öğretmenin etkin olmasını gerektiren; öğretmenden etkin olmasını gerektiren; öğretmenden, öğretim proğramında yer alan konuların anlatılarak açıklanmasını; yine öğretmenin uyandıracağı ilgi ile öğrencilerin duygu ve düşüncelerinde istenen gelişimin sağlanmasını amaçlayan geleneksel bir öğretim yöntemidir.

Onlarca öğretim yöntemi varken özellikle ilköğretim düzeyinde öğretmenlerin genellikle anlatım yöntemini kullandıkları görülmektedir. Kuşkusuz, bu durumun belli başlı nedenleri bulunuyor. Nedenlerden en önemlisi öğretmenin sınıfta disiplin sorunları yaşayacağı korkusudur.

Diğer taraftan, öğretmen sınıfta yetkisinin azalacağı korkusuyla anlatım yöntemini diğer grup sürecine ağırlık veren öğretim yöntemlerine tercih etmektedir.
 
Yine, öğretmenin sınıf yönetimi konusunda kaygısı bulunduğundan anlatım yöntemini kullanmaktadır.
 
Ancak; grup sürecine ağırlık veren drama vb yöntemler öğrencinin bilgiye kolayca ulaşacağı ve kalıcılığını sağlayacaktır.

Diğer taraftan; öğretmen grup sürecine ağırlık veren öğretim yöntemlerini kullanarak öğrencilerin sorumluluk duygusunun gelişmesine neden olabilirler.

Yine; anlatım yönteminin dışındaki yöntemlere başvurarak öğretmenler öğrencinin işbirliği, problem çözme ve yaratıcılık anlayışlarını geliştirebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Hasan GÜNEŞ Arşivi