SBS tercihleri için uzmandan öneriler

SBS tercihleri için uzmandan öneriler
Final Dershaneleri Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, SBS sonuçları açıklandıktan sonra velilere tercih konusunda şu uyarılarda bulundu:

Tercih ve yerleştirme sistemi değişti 

Yeni sistemde tek tercih listesi, 1 asıl 4 yedek liste kayıt dönemi bulunuyor. Sisteme göre öğrenciler 8-20 Temmuz tarihleri arasında tercih listelerini oluşturup okullarına teslim edecekler. Yerleştirme sonuçları 26 Temmuz Salı günü açıklanacak. * Her okul için, okul kontenjanının 8 katı yedek liste oluşturulacak. Örneğin;  Toplam kontenjanı 120 olan bir okula, 960 kişilik yedek liste oluşturulacaktır.  OYP ile öğrenci alan özel okullar için yedek liste olmayacak. Öğrencilere verilecek sonuç belgelerinde varsa asıl listeden kazandıkları okul ve üst tercihlerinde hangi okulların kaçıncı yedeğinde olduğu gösterilecek. 

Örneğin; 

“D” okulunu asıl listeden kazandınız.

“ C” okulunun 120.

“ B” okulunun 180.

“ A” okulunun 260. yedeğindesiniz gibi. 

Asil listeden kazandığınız okula süresi içinde mutlaka kayıt yaptırmanızı öneriyoruz. 

* Asil liste kayıt dönemi (1-5 Ağustos) sonrasında 4 defa yedek liste kayıt dönemi uygulaması yapılacak. Her yedek liste kayıt döneminde okulun açık kontenjanı kadar öğrenci kayıt yaptırmaya hak kazanacak. 

1. Yedek Kayıt     : ( 8-12 Ağustos ) 

2. Yedek Kayıt     : ( 15-19 Ağustos ) 

3. Yedek Kayıt     : ( 22-26 Ağustos ) 

4. Yedek Kayıt     : ( 05-09 Eylül ) 

Yerleştirme takvimi boyunca, https://e-okul.meb.gov.tr adresini takip ederek veya kurumumuzu arayarak yedek listeden kayıt hakkı kazandığınız okul veya okulları öğrenebilirsiniz. 

* 1. yedek liste kayıt döneminde özel okulların kayıt takvimi yeni başlamış olacağından puanlarda düşme çok az olacaktır. 

* 2. , 3. , ve 4. yedek liste kayıt dönemlerinde özellikle ilk 3 veya 4 okul dışındaki ilk 40 okulun puanlarında bu gruptaki öğrencilerin belirli özel okulları tercih etmeleri nedeni ile 3, 10 puanlık düşüşler olabilir. 

* Alt puan grubundaki okulların puanlarında; bu grupta puan aralığındaki öğrenci sayısının çokluğu nedeni ile daha az puan düşmesi beklenir. Bu sistemin okullarda kontenjan açığı kalmasını önleyeceği düşüncesindeyiz.

OYP ile tercih listesi oluştururken bilmeniz gerekenler; 

* Tercih listesi oluşturabilmeniz için OYP’nizin en az 196 olması gerekir. 

* Adaylar, 1 kez ve en çok 12 okulu tercih edebilecekler. 

* Tercih listenizi OYP ile öğrenci alan tüm okul gruplarından karma, puan ve istek sıranıza göre oluşturabilirsiniz. 

* Tercih listenize alacağınız okulların tümünü sadece bir ilden seçebileceğiniz gibi il ve ilçe sınırlaması olmaksızın tüm illerden de seçebilirsiniz. Ancak okullar arası nakil için puan veya sıralama denkliği şartı olduğunu unutmayınız. 

* Tercih listenize alacağınız Özel Okullar yedek listelerde yer almayacak, sıralamadan çıkarılacaktır.

OYP ile tercih yaparken dikkat etmeniz gerekenler; 

OYP ,8. sınıf öğrencilerinin sıralama sonucudur. 

* Tercihte önemli olan Ortaöğretime Yerleştirme Puanınız değil, OYP sıralamanızdır. OYP sıralamanız tüm 8. sınıflar içindeki yerinizi dolayısıyla girebileceğiniz okulları gösterir. 

* Gelecekte dünyanın her yerinde çalışabilmeye hazırlanmak için aynı sıralama grubundaki okullardan hazırlık sınıfı olanları öncelikli tercih ediniz. 

* Ulaşım sorunu yaşamamak için aynı puan grubundaki okullardan evinize yakın olanı tercih ediniz. 

* Evinize uzak okullardan birini istiyorsanız, pansiyonu olup olmadığına bakınız. 

* Seçeceğiniz okulun fiziki durumuna ve semtine dikkat ediniz. 

* En düşük sıralama ile öğrenci alan bir Anadolu lisesine girebilmeniz için bile İstanbul’da  yaklaşık ilk 22.000 içine girmeniz gerektiğini bilerek bu okullardan birine girmenin bile önemli olduğunu göz ardı etmeyiniz.

Okul seçimi yaparken; 

Tercih listenize alacağınız 12 okulun; 

* 5’ ini daha çok istediğiniz ancak daha yüksek sıralama ile öğrenci alan  okullardan, (sizin puanınızdan daha yüksek puanlı) 

* 4’ünü girme şansınızın yüksek olduğu okullardan, 

* 3’ünü kendinizi garantiye almak için size göre daha düşük sıralama ile öğrenci alan okullardan seçiniz.

Bilgi: 

*  Asil listeden yapılan kayıtlardan sonra okulların kontenjanlarında açıkların oluşmasının nedeni, bu okullara yerleşen öğrencilerin bir bölümünün Özel Okulları, Askeri Liseleri, Polis Kolejlerini ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okulları seçmesidir. 

* Seçtiğiniz ve tercih listenize alacağınız okulları en yüksek puanla öğrenci alan okuldan başlayarak 1’den 12’ye kadar sıralayınız. 

* Yerleştirme işlemi yapılırken listenize aldığınız 1. okul girmeyi en çok istediğiniz okul olarak görülmektedir ve sıralamanızın yetmesi durumunda bu okula, yetmiyorsa  2. , 3. , …12. okula kadar inilmektedir.

Dikkat; 

* Oluşturduğunuz tercih listesi onaylandıktan sonra değiştirme hakkınız yok. Bu nedenle tercih listenize alacağınız okulları çok dikkatli seçmek zorundasınız.
 * Örnek 1- Tercih listenizin birinci sırasına yazdığınız ve kazandığınız okuldan vazgeçip daha alt sıradaki okula girme şansınız yok. 

* Örnek 2- Düşük sıralamalı okulu 1. sıraya yazmanız durumunda puanınız ve sıralamanız yetse bile alt sırada yer verdiğiniz yüksek sıralamalı okula girme şansınız yok.

Yerleştirme İşlemleri: 

Yerleştirme işlemleri, okullara önceden belirlenmiş kontenjanlarına puan üstünlüğü esasına dayalı olarak yapılır. 

Bir okula yerleştirme yapılırken öncelik hakkı tercih sırasına bakılmaksızın OYP’si yüksek olanındır. 

OYP’ nin eşitliği durumunda; 

- 8. sınıf (SBS) puanı yüksek olana, 

- 8, sınıf (SBS) puanının eşitliğini durumunda 7. sınıf (SBS) puanına, 

- 7. sınıf (SBS) puanının eşitliği durumunda 6. sınıf ( SBS) puanının üstünlüğüne göre yerleştirme yapılır. 

- Tüm puanların eşitliği durumunda tercih sırası önce olana öncelik verilir.

Tercih Yanılgıları 

- Düşük puanlı okulu üste yazmak yerleştirmede avantaj sağlar mı? 

Hayır. Sıralaması değil puanı yüksek olan önce yerleştirilir. 

- Tercihleri okul gruplarına göre mi yapmak gerekir? 

Hayır. Tercih listenizi puan ve istek sıranıza göre en yüksekten en alttan doğru yapmanız gerekir. 

- Tercih sıralama tahmini olarak puanımın denk geldiği okuldan başlayarak aşağıya doğrumu sıralamam gerekiyor? 

Bu durumda ilk tercihinize yerleştirilme ihtimaliniz yüksek olacağından, ön kayıt dönemlerinde puanınız yetse bile daha üst okullara çıkma ihtimaliniz yoktur. 

- Tercihlerimi düşük puanlı okuldan başlayarak yüksek puanlı okullara doğru inerek yapmak bana avantaj sağlar mı? 

Hayır. Yerleştirme işlemi yapılırken en çok 1. sıradaki okulu istediğiniz varsayılır. Bu durumda daha alt sıradan olan yüksek puanlı okullara isteseniz de giremezsiniz.

Özel Başvuru Şartları Olan Okullar 

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarının Anadolu Liseleri programlarının Denizcilikle ilgili meslek alanlarını tercih edebilmeleri için, mülakat ve beden yeterliliği sınavında başarılı olmaları, gemi adamları sağlık raporu almaları gerekir. 

- Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin 

- Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, 

- İletişim Meslek Liseleri, 

- Büro Yönetimi, 

- Eğlence Hizmetleri,

- Gıda Teknolojisi,

- Güzellik ve saç bakım hizmetleri,

- Halkla ilişkiler ve organizasyon hizmetleri,

- Konaklama ve seyahat hizmetleri,

- Hasta ve yaşlı hizmetleri,

- Yiyecek ve içecek hizmetleri alanlarını tercih edebilmek için sağlığı ve fiziki özelliklerinin görevi yapmaya uygun olması ve mülakat sınavında başarılı olması gerekir.

Kız Teknik Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne Bağlı;

- Ayakkabı ve saraciye teknolojisi,

- Ayakkabı modelistliği,

- Saraciye modelistliği,

- Grafik ve fotoğraf,

- İnşaat teknolojisi restorasyon dalı,

- Kuyumculuk teknolojisi,

- Seramik ve cam teknolojisi,

- Sanat tasarım,

- Radyo televizyon alanında grafik animasyon dalını tercih edebilmek için, ilköğretim okulu 6. ve 7. sınıflarda resim dersinin yıl sonu notunun en az “ iyi” derecede olması, özel yetenek sınavına girmesi ve başarılı olması şartı aranır.

Anadolu Sağlık Meslek liseleri için; Sağlık raporu almaları gerekir. 

Önemli Bilgi!

* Tercihlerinde Anadolu Teknik, Anadolu Meslek Liselerine yer verecek adayların; seçecekleri okulun özel başvuru şartlarını araştırmalarını öneriyoruz. Seçebileceğiniz okulların özel başvuru şartları, sağlık raporu, beden yeterliliği, mülakat ve özel yetenek alanlarının tümünü veya bir bölümünü kapsayabilir. Bu tür özel şartı olan okullara kontenjanının iki misli öğrenci yerleştirilir.

* Meslek liseleri ile ilgili tablolarda özel şartı olan okulların başında (*) işareti bulunmaktadır. İşaretin açıklamasını okuyarak size uygun olup olmadığını işaretleyiniz.

Tercihte uygulamanız gereken yol haritası

1-11-15 Temmuz tarihleri arasında bizlerle birlikte örnek tercih listenizi oluşturunuz. 

2-Tercih listenize alacağınız okullar için aynı puan grubundan alternatif liste oluşturabilirsiniz.

Örneğin:

A okulu : 435

B okulu : 433

C okulu : 432 puanda ise bu üç okuldan birini seçebilmeniz için okulu yerinde görmeniz seçim yapmanızı kolaylaştıracaktır.

3-Oluşturduğunuz tercih listenizde okulları ve alternatiflerini gidip görerek fiziki şartlarını ve ulaşım durumunu inceleyiniz.

4-Yedek kayıt dönemlerinde öğrencimizi takip edebilmeniz için kurumumuza uğrayarak listenize son şeklini veriniz.

5-Mezun olduğunuz okula veya herhangi bir ilköğretim okuluna giderek tercih listenizin okul müdürlüğü aracılığı ile elektronik ortamda onaylanmasını sağlayınız.(Okul aile birliğine işlemler için 5 TL ödeyiniz.)

6-Okul müdürlüğü aracılığı ile onaylanan Tercih Başvuru Bilgi Formu’nun  bir örneğini (imza karşılığı) alınız ve saklayınız.

Tercihle ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylamadan önce yapılacaktır. Onaylama yapıldıktan sonra değişiklik yapılamaz. Okula tem ve yazılı liste ile gidiniz.

7-Öğrencinin velisi, tercih ve yerleştirme ile ilgili her türlü yazışmada, tercih işlemini yaptığı okulun; il/ilçe, kurum adı ve kodunu öğrencinin adı  soyadı, TC kimlik numarasını ve açık adresi ile telefon numarasını yazacaktır.

8-Yerleştirme sonuçları 26 Temmuz’da açıklanacaktır.

Dikkat!

Tercih listenize almayı düşündüğünüz ilk 8 okulu yerinde görerek bilgi alınız. Bu okulların ulaşım durumunu inceleyiniz.(Yolda geçecek süreyi kontrol etmeyi unutmayınız.)

Daha sonra tercih değişikliği yapma şansınız olmadığından gitmeyi düşünmediğiniz okulları tercih listenize almayınız.

Kaynak:Hürriyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.