SBS Tercihinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Yayınlanma:
Güncelleme:
Uğur Dershaneleri Rehberlik uzmanlarının SBS tercihlerinde öncelikli olan kriterleri sıraladı.
- Tercih döneminde öğrencim şehir dışında. O olmadan da tercih yapabilir miyiz?
Tercihlerle ilgili tüm işlemler öğrencinin TC kimlik numarası kullanılarak öğrenci velisi tarafından yapılabilir ve takip edilebilir. Öğrencinin bizzat bulunması gerekmemektedir.
- Tercihlerimi aynı okul türünden mi yapmalıyım?
Tercihlerinizi istediğiniz okul türünden yapabilirsiniz. Fen liseleri, Anadolu liseleri, sağlık meslek liseleri, diğer tüm meslek liseleri aynı tercih listesinde bulunabilir. Bu konuda herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Önemli olan, puanınız ve istekleriniz. Puanınızı, başarı sıranızı ve genel başarı yüzdeliğiniz ile isteklerinizi göz önüne alarak istediğiniz okul türünden tercih yapabilirsiniz.
- Tercih edeceğim okul ya da programlarla ilgili nasıl bilgi sahibi olabilirim?
Tercih etmeyi düşündüğünüz okul ve programlarla ilgili detaylı bilgileri Bakanlık tarafından www.oges.meb.gov.tr adresinde yayınlanan okul tanıtım bilgilerini kullanarak, tercih etmeyi düşündüğünüz okulun web sitesinden bilgi alarak ya da okulu ziyaret ederek, tercih konusunda uzman kişi ve kurumlara başvurarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Peki doğru tercih için ne yapmak gerekiyor?
Öncelikle tercihlerle ilgili bilgiler ve okulların öğrenci kontenjan sayısı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan e-Tercih ve Yerleştirme Kılavuzunu incelenmesi gerekiyor. Sınav kılavuzunu mutlaka dikkatlice okumalısınız. Anlayamadığınız noktalar varsa rehberlik uzmanlarına veya öğretmenlerinize sormalısınız. Adaylardan yanlış tercih yapmamaları konusunda istenen temel kuralların başında ilk sırada öğrencinin hedefindeki okulları, orta sıraya aldığı puana ve yüzdelik dilime yakın okulları -son sıralara ise öğrencinin yüzdelik ve birinci yerleştirme taban puana bakılarak garanti girebileceği okulları yazması gerekiyor.
- Puanların eşitliği durumunda nasıl bir yol izlenir?
Ortaöğretim yerleştirme puanlarının eşit olması halinde 8'nci sınıf SBS puanına bakılır. Eşitliğin devamı halinde 7'nci sınıf SBS puanı, yine eşit olması halinde 6'ncı sınıf SBS puanı yüksek olana öncelik verilir.
- OYP ile tercih edilebilen okul türleri nelerdir?
Fen, Anadolu, sosyal bilimler, Anadolu teknik, Anadolu meslek, Anadolu öğretmen, Anadolu imam hatip, Anadolu sağlık, sağlık meslek, adalet meslek, Anadolu tarım ve tarım meslek, Anadolu tapu ve kadastro meslek, Anadolu meteoroloji meslek liselerine yerleştirme işlemi ortaöğretim yerleştirme puanına göre yapılır
- Tercih yaparken puana göre mi başarı sırasına göre mi yapılmalı?
SBS bir sıralama sınavı. Bu tür sınavlarda alınan puandan çok adayın diğer adaylar içerisindeki sıralaması çok daha önemli. SBS'de her yıl testlerin ortalaması değişir, buna bağlı olarak bir sorunun değeri, bir önceki yıla göre artar ya da düşer. Bu nedenle tercih yaparken sadece bir önceki yıl okula ait taban puanlarıyla hareket etmek yanıltıcı olabilir.
- Anadolu liseleri arasındaki öğrenci nakilleri nasıl yapılmaktadır?
Nakil talebinde bulunan öğrenci veya veli, (Nakil gidebileceği okuldaki devam edeceği sınıfa ait açık kontenjanı ve en düşük taban puanını elektronik ortamdan araştırıp nakil şartlarına uygun okulu tespit ettikten sonra) öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne müracaat ederek nakil talebini bildirecektir. Okul müdürlüğü elektronik ortamda nakil talebini girerek gidilecek okulu belirtecektir. Bu işlem yapılırken nakil şartları uygun değil ise sistem nakil talebini kabul etmeyecektir. Nakil şartları uygun ise karşı taraftaki okul müdürlüğünce haftanın son iş günü olan Cuma günü başvuruları değerlendirerek uygun olan öğrenci nakillerini elektronik ortamda onaylayacak ve nakil işlemi gerçekleşmiş olacaktır.
- Uzaktaki bir okulu seçsek nakil hakkımız var mıdır?
Neresi olursa olsun boş kontenjan varsa nakil olunacak okula son giren öğrenciden puanımızın yüksek olması dahilinde nakil hakkımız vardır.
- Meslek lisesini kazandım fakat sonra düz liseye geri dönebiliyor muyum?
9. sınıftan sonra düz liseye geçme hakkın vardır. Ama mesleki dersler aldıktan sonra böyle bir hakkı kalmaz.
- Özel okulları da listemize ekleyecek miyiz?
Milli eğitimin tercih listesinde belirttiği tüm özel okulları listemize ekleyebiliriz. Yabancı özel okullar ise direk başvuru ile öğrenci alan okullardır ve 8. Sınıf Sbs puanı ile öğrenci alırlar.
- Listelerde geriye doğru yükselme var mıdır?
Tercih ve yerleştirme kılavuzunda belirtildiği gibi herhangi bir tercihine yerleşen öğrencilerin yerleştikleri tercihten daha üstte ki tercihleriyle herhangi bir tercihine yerleşemeyen öğrencilerin tüm tercihleri dikkate alınarak yedek yerleştirme yapılacaktır.
- Hangi meslek liselerinin düz kısımları var?
Bazı okulların hem düz hem Anadolu kısmı bulunmaktadır. Bunu tercih yapılan Anadolu meslek lisesinden öğrenebilirsiniz.
- Anadolu öğretmen liselerinden eğitim fakülteleri dışında tercih yapınca puanım düşüyor mu?
Hayır. Herhangi bir puan kaybı yoktur. Eğitim fakültesi tercihlerinde ek puan alırlar.
- Sıralamamı yukarıdan aşağı mı yapacaklar?
Sıralama bizim tercih sıralamamızdır. Öğrencinin isteklerine göre bir sıralama yapılması daha doğru olacaktır.
MEB
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.