PIAAC nedir
PIAAC Nedir?
21. yüzyılda;
amacıyla Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü(OECD) tarafından yürütülen ve PISA’nın devamı niteliğinde sayılabilecek uluslararası bir programdır.
PIAAC’ın Amacı Nedir?
Programın genel hedefi, iş gücünün sahip olduğu becerilerin daha verimli ve tesirli şekilde ekonomiye kazandırılmasına katkıda bulunmaktır. Bu program kapsamında yetişkinlerin eğitim seviyeleri ile işgücü piyasasındaki durumları değerlendirilmektedir. Bu çerçevede, ülkemizdeki işgücünün eğitimden kazanmış olduğu birikimler, bu birikimlerin iş hayatına geçişte ne şekilde kullanıldığı ve eğitim sisteminin sosyo-ekonomik hayatın gereklerine ne şekilde yanıt verdiği hususlarında bilgi sahibi olunması beklenmektedir.
PIAAC neyi ölçer?
PIAAC, 16-65 yaş aralığındaki yetişkinlerin “temel bilgi işleme becerilerinin” genel durumunu ortaya koymayı hedefler. Bu amaç kapsamında odağa aldığı beceriler ise sözel beceriler, sayısal beceriler ve teknoloji yoğun ortamlarda problem çözme becerileridir (literacy, numeracy, problem solving in technology rich environments). İş hayatı, eğitim hayatı ve sosyal hayata tam katılım göstermek için gerekli olduğu, farklı sosyal bağlamlara yüksek düzeyde aktarılabilir olduğu ve “öğrenilebilir” olduğu için politikaların etkisi altında olduğu ifade edilen bu beceriler ise şöyle tanımlanmaktadır:
Sözel Beceriler (Literacy): Bireyin bilgi ve potansiyelini geliştirmesi, yaşam amaçlarına ulaşması ve topluma katılım sağlaması için gereken; yazılı metinleri anlama, değerlendirme ve kullanma becerileridir. Dijital metinleri okuma becerisi de bu kapsamda değerlendirilmektedir. Ancak, konuşma ve yazma becerileri bu tanıma dâhil değildir.
Sayısal Beceriler (Numeracy): Bireyin hayatında karşılaşabileceği matematikle ilgili durumları yönetebilmesi ve üstesinden gelebilmesi için matematiksel bilgi ve fikirlere ulaşma, onları kullanma ve yorumlama becerileridir. Bu becerilere sahip olan birey, günlük hayat problemlerini çözebilmek ve problemlere ilişkin durumları yönetebilmek için matematiksel içerik, bilgi ve fikirleri uygun bir şekilde kullanır.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.