Peygamber kıssası ifadesi sizde ne çağrıştırıyor
Kıssa kelimesi sözlükte olay ya da hikaye anlamındadır. Türkçede bolca kullanılan kıssa sözcüğü atasözlerinde karşımıza çıkmaktadır. Bunlara en büyük örnek olarak “kıssadan hisse” atasözü gösterilebilir. Bu atasözü bir hikayeden ya da olaydan ders çıkarmak olarak kullanılmaktadır.
Dinde kıssa kelimesi ise peygamberlerin başına gelmiş olaylardır. Kur’an-ı Kerim’de geçen kıssalar ise peygamberlerin başından geçen olaylardan insanların ders almaları içindir.
Kur’an-ı Kerim’de kıssaların anlatılma amacı, insanların bu olaylardan ibret ve ders almaları, doğru yolu bulmaları, güzel huy ve karakter edinmeleridir.
Kur’an-ı Kerim’de Hz. Adem, Hz. İbrahim, Hz. İsmail ve diğer peygamberlerin başından geçen olaylar anlatılmıştır. Bu olaylar kutsal kitabımızda ders ve öğüt veren bir dil ile anlatılmıştır. Kur’an’da sadece peygamberler hakkındaki kıssalar değil toplumlar ve geçmiş hakkındaki kıssalar da anlatılmaktadır.
Hz. Yusuf’un kıssası en uzun ve en dikkat çekendir. Bu kıssada şöyle buyrulmaktadır;
“Sana bu Kur’an’ı vahyetmekle kıssaların en güzelini anlatıyoruz. Hâlbuki daha önce sen bunlardan habersiz idin.” (Yusuf,3)
Kur'an-ı Kerimde Anlatılan Kıssalar
- Hz. Nuh (a.s.)
- Hz. Hud (a.s.)
- Hz. İbrahim (a.s.)
- Hz. Yusuf (a.s.)
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.