Okuma Kültürünün sizde uyandırdığı duygu ve düşünceler
Okuma Kültürü tema kapağında yer alan özdeyişlerden birini seçiniz. Bu özdeyişin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri anlatacağınız bilgilendirici bir metin yazınız.
Dünyada cehaletten daha kötü hiç bir şey yoktur. Ne yazık ki ilimin bilimin olmadığı yerde her zaman cahillik ve kan savaş vardır. Bunun temel nedeni insanların bencil hırslarına yenik kişiler olmaları. Cahillik her şeyin kabulü demektir. Bu da hiç bir şeyi sorgulamamak hiç bir şeyi araştırmamak demektir. Böyle bir toplum ne yazık ki geri kalmışlığa mahkumdur. Bu tür toplumların karanlıktan kurtulması mümkün değildir. Çare eğitim eğitim her zaman için eğitimdir.
En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır. Mustafa Kemal ATATÜRK
Eğitim ve kültür, bir evin aydınlığa açılan pencereleri gibidir. Bizim iç alemimizdeki karanlık düşünceleri ve fikirleri parlak hale getirir. Bir evin pencereleri olmaması gibi insanların da hep aynı düşüncelere sahip olması onları hayatları boyunca karanlığa sevk eder. Bu yüzden insanlar ve toplumlar öncelikle cehaletle baş etmeye çalışmalılar ve daha sonra ilerlemek için çaba harcamaları gerekir.
Gelişmiş ve refah seviyesi yüksek olan ülkelere baktığımızda ilim ve bilgiye çokça önem verdiklerini görürüz. Bu durum aslında bize önem vermemiz gereken konunun paradan ziyade bilginin olduğunu en iyi şekilde özetler. Mustafa Kemal Atatürk bu durumun ehemmiyetini anlayan insanlardan biridir. Cumhuriyet'in ilanından sonra eğitim alanında yaptığı yenilikler ve öğretmenlere verdiği değer ile bu durumu bize en iyi şekilde göstermiştir.
Atatürk cahilliğin toplumun temeline işlemesinin çok zararlı olduğunu ifade etmiştir. Çünkü cehalet, toplumun temeline işlediği zaman daha da kökleşir ve nesiller boyu aynı sorunla mücadele etmeyi gerektirir. Çoğu bilim adamlarının ifade ettikleri gibi; ön yargıları yıkmak, atomu parçalamaktan daha zordur. Atatürk bütün alanlarda yaptığı çalışmalarını en büyük savaş cahilliğe karşıdır diyerek çalışmalarını daha da güçlü tutmak için çok çaba harcamıştır. Cahilliğin olmadığı toplumlar gelişime ve ilerlemeye daha açıktır ve medeniyetler seviyesine çıkmak için bunun bir ön koşul olduğu bilinmelidir.
Atatürk'ün bu sözü hepimiz için birer öğüt gibidir. Bizde Atatürk'ün izinden giderek yaşamımızda cahilliğe yer vermemeliyiz. Uğraşı alanımız ne olursa olsun, en iyisi olmak için elimizden gelen gayreti ve çabayı ortaya koymalıyız.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.