Okullardaki ilişkilerde özgürlük, adalet ve eşitlik
Birlikçi yönetim, uzmanlaşmış işgörenleri çalıştıran örgütlerde bu işgörenleri yaratıcılıklarından daha yüksek düzeyde yararlanabilmek için bağımsızlık ortamı içinde çalışanları gerektiği düşüncesine dayanan yönetim biçimine verilen isimdir.
Kuşkusuz, böyle bir yönetim biçimine örgüt olarak okullarda uygulanması birtakım olumlu sonuçlara sahiptir. Çünkü, öğretmenler mesleğinin uzmanı olan kişilerdir.
Öğretmenlerin yaratıcılıklarından yararlanılmalıdır. Bunun için okulda iklim özgür, adalet, eşitlik ilkeleri doğrultusunda yönetilmesi gerekmektedir. Burada da okul yöneticiliği önem kazanmaktadır.
Kuşkusuz böyle bir yaklaşım öğretmenlerin kendilerini gerçekleştirmelerine neden olabilir.
Yine, böyle bir iklimde varlığını sürdüren öğretmenin öz saygısı ve öz güveni artmış olarak okulun amaçlarına hizmet edecektir.
Diğer taraftan, öz saygı, öz güvenleri yüksek olan öğretmenlerin çevresiyle anlamlı ilişkiler kurması kaçınılmazdır. Bununla birlikte öğretmenler çalıştığı okula ilişkin aidiyet duygusu geliştireceği gibi kendisini değerli hissedecektir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.