Okullar boş, öğrenciler kapıda ama kayıt yok!
Yayınlanma:
Güncelleme:
"Fen ve anadolu liselerinde kayıtlar dün akşam sona erdi. Ve binlerce kontenjan boş kaldı. Hem de kapıda, o okullara girmeye yetecek puanı olan yüz binlerce öğrenci kuyrukta beklemesine rağmen."
Bunun böyle olacağını aylardır yazıyoruz ve MEB hala olup biteni sadece izliyor.
Fen ve anadolu liselerindeki kontenjan açıklarının bulunduğu okullar üniversitede olduğu gibi öğrencilerin beğenmediği bölümler değil, tam aksine girmek için can attıkları liseler.
Peki o zaman onca açık niye?
Belki size garip gelecek ama bu kontenjan açıklarının tek nedeni Milli Eğitim Bakanlığı’nın basiretsizliği ve iş bilmezliği. Ortaya öyle bir sistem koymuşlar ki, kontenjanlar dolsun diye değil, boş kalsın diye.
Fen ve anadolu liseleri ile kolejlere giriş sınavı ortak yapılıyor ama kayıtları ayrı ayrı gerçekleşiyor. Bu yüzden de, öğrenciler bir ona gidiyor, bir diğerine. Hatta aynı anda hem anadolu lisesine hem de koleje kaydı olan binlerce öğrenci var.
MEB, umarız bugün ya da yarın bir açıklama yaparak kayıtların doluncaya kadar devam edeceğini açıklar. Yoksa yeni öğretim yılı daha başlamadan karnesinde ilk zayıfı görür.
Boş kontenjanlar
Kayıtlar elektronik sistemde gerçekleştiği için boş kontenjanlar her an değişebiliyor. Dün kayıtlar bitmeden birkaç saat önce aldığımız bilgilere göre, sınavla öğrenci alan fen ve anadolu liselerinde 6 binden fazla boş kontenjan var. Kolejlerde de durum farklı değil.
Ve eğer merkezi kayıt sistemi getirilmezse, değil bir, iki haftalık ek kayıt süresi, üç aylık da verilse değişen bir şey olmaz.
Bu yüzden pazartesi günü üçüncü bir kayıt dönemi hemen açılmalı ama üniversiteye girişte olduğu gibi özeliyle, devletiyle, tüm liseleri içine alan merkezi bir kayıt sistemi getirilmelidir. Yoksa üçüncü bir kayıt dönemi kandırmacanın ötesinde hiçbir anlam ifade etmez.
İşte boş kontenjanı bulunan okullardan bazıları:
Kadıköy Anadolu 32, Hüseyin Avni 21, Burak Bora 36, Cağaloğlu Anadolu Lisesi 27, İstanbul Erkek Lisesi 4, Nişantaşı Anadolu Lisesi 40, Haydarpaşa Lisesi 24, Beyoğlu Anadolu Lisesi 11, Kabataş Erkek Lisesi (İng.) 22, Kabataş Erkek Lisesi (Alm.) 12, Beşiktaş Anadolu Lisesi 47, Şehremini Anadolu Lisesi 14, Bornova Suphi Koyuncuoğlu A.L. 19, Bornova Anadolu Lisesi (İng.) 10, Bornova Anadolu Lisesi (Frans.) 6, Bornova Anadolu Lisesi (Alm.)12, Yunus Emre Anadolu Lisesi (Alm.) 9, Cihat Kora Anadolu Lisesi 15, Korkmaz Yiğit 12...
Diğer anadolu liselerinde de durum farklı değil...
Bu arada ilköğretimi bitirip liseye başlaması gereken on binlerce öğrenci liselere kayıt yaptırabilmiş değiller. Bu öğrencilerin, hepten açıkta kalmamak için sınavsız öğrenci alan düz ve meslek liselerinin önünde geceden kayıt kuyruğuna girdikleri söyleniyor...
Veliler şaşkın!
Boş kalan kontenjanlar yüzünden veliler adeta isyanda. İşte dün gelen yüzlerce mailden birkaçı:
“Birçok okul eksik öğrenciyle mi öğretime başlayacak, bu bir insan israfı, emeğe saygısızlık değil mi?”
“Kızım Burak Bora Anadolu Lisesi’ne yerleşti. Ancak üst tercihlerimizde bulunan Hüseyin Avni Sözen’de de 141. yedeğiz. Bu okulda 133. yedek çağrılmış durumda ve 21 boş kontenjan var hala. Ancak MEB yedek çağırmayı durdurduğu için sıra gelebilecek olmasına rağmen tıkanmış durumdayız. MEB’e tekrar ek yerleştirme yapmalarını rica etmek amacı ile faks çektim ama ne kadar dikkate alınır emin değilim. Popüler Anadolu Liseleri’nde bile en az 20 bazen 50 açık var.”
“Oğlum, Bursa Anadolu Lisesi yedek listede 72. sırada ve 68 öğrenci ile okul kayıtları kapadı. Bursa Anadolu Lisesi’nden kayıtlarını sildirmediği ve özel okul da resmi kayıt yapmadığı veya yedek liste sistemine dahil olmadığı için, 4 kişi hala sistemde gözüküyor ve benim çocuğum gibi 3 çocuk daha yedekten kaydını yaptıramıyor. Ayrıca okulun 6 kişilik kontenjanı olmasına rağmen bakanlıktan emir gelmediği için bu 6 kişilik kontenjanını da kullanamıyor. Sonuçta benim gibi birçok öğrenci mağdur oluyor.”
“Kontenjanlarda yüzde 20-30 arasında boşluk var. Geçen seneye göre bu oran çok yüksek değil mi? Her okulda en az 1 sınıf boş demektir. Şu saatte İstanbul’un gözde okullarında son durum: Kabataş 37 boş, Cağaloğlu 27, Pertevniyal 34 boş. Yazık değil mi bu çocuklara!..”
Özetin özeti: MEB, ne olur artık eğitimi ciddiye alsın! Ya da adını değiştirsin.
Abbas GÜÇLÜ
Kaynak:Milliyet
EĞİTİM
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.