Okul seçiminde tüm detaylara dikkat edin

Okul seçiminde tüm detaylara dikkat edin
TEOG kapsamında liselere yerleştirmeler haziran ayı içerisinde yapılacak. Uzmanlar bu noktada uyarıyor: Çocuğunuzun aldığı başarı kadar doğru okul seçimi onun kariyerini etkileyecek. Okul seçiminde tüm detaylara dikkat edin

MİLLİ eğitim BAKANLIĞI (MEB) tarafından liselere giriş için Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan merkezi ortak sınavların ikinci dönem sonuçları açıklandı. 24 Haziran'da da liselere girişte kullanılacak 8. sınıf Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) ilan edilecek. Ardından öğrenciler sınavla öğrenci alan devlet liseleri ile kolejler için tercih yapacaklar. Bu yıl okullara yerleştirmede bir dizi yenilik hayata geçirildi. Yeni kampüsleriyle 10 bin öğrenciye ulaşan Mektebim Koleji de TEOG tercihlerine yönelik çalışmalarına hız verdi. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Serpil Yılmaz, öğrencilerin ve ailelerin tercih döneminde nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında şu bilgileri verdi:

TEOG'da bu yıl ne gibi yenilikler olacak?

Bu yıl ikincisi düzenlenen TEOG kapsamındaki merkezi ortak sınavlar 26-27 Kasım ve 29-30 Nisan tarihlerinde gerçekleştirildi. Toplam 6 dersten sorumlu tutulan 8. Sınıf öğrencileri zorlu bir maratondan geçti. Yerleştirmeye Esas Puanların ilanı 24 Haziran'da açıklanacak. TEOG Puanıyla öğrenci alan özel liseler, 24 Haziran-5 Temmuz arasında tercihleri kabul edecek. Devlet lisesini tercih etmek isteyenler, 6-16 Temmuz tarihlerinde tercihlerini yapabilecekler. Yerleştirme sonuçları 14 Ağustos'ta açıklanacak. TEOG'un ilk yılında özel okula kayıt yaptırmak isteyenler için ayrı bir buton açılmadığından bazı sıkıntılar yaşanmıştı. Yüzdelik dilimlere çok fazla öğrenci biriktiği için çok iyi puan alanlar dahi açıkta kalmıştı. Ancak bu yıl özel okullar için açılacak buton sayesinde yığılmaların önüne geçilmesi amaçlanıyor. Yerleştirmede öğrenciler, tüm okul türlerini içeren 25 okula kadar tercih yapabilecekler. Tercihler bir defa yapılacak.

İnternet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, ekranda, "Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım" ve "Tercih Yapmak İstiyorum" butonları seçenek olarak sunulacak. Tercih yapacak adaylara, 25 okul tercihini gösteren ekran açılacak. Ancak, özel okula kayıt yaptırdım tercihini seçenlere okul tercih ekranı açılmayacak. Özel okullara kesin kayıt yaptıranlar da tercih sistemine dahil edilmeyecek. Nakil işlemleri bu yıl 17-21 Ağustos, 24-28 Ağustos ve 31 Ağustos-4 Eylül'de yapılacak.

Peki, kariyer planlamasına yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Anaokulundan liseye kadar her kademede eğitim veren Mektebim Koleji, Başarı Arttırma Merkezleri (BAM) ve Öğrenci Koçluğu çalışmalarıyla sınav öncesi ve sonrası öğrencilerine bireysel destek sağlıyor. TEOG Coaching ile öğrenci, veli ve öğretmenlere yönelik "Tercih yapacak AİLE", "TEOG sınavına girecek AİLE", "Sınav döneminde AİLE" seminerlerini gerçekleştiriyoruz. Sınav sonrasında tercihlere yönelik seminerler, aile mektupları ve atölye çalışmalarıyla desteğimizi sürdürüyoruz. Ayrıca sınava yönelik "Sınav Kaygısı Grup Çalışmaları" ile veli-öğretmen işbirliğiyle öğrencilerimizi destekliyoruz. İlkokul kademesinde özel bir öğrenci koçluğu sistemini uygulayacağız.

Okul tercihlerinde nelere dikkat edilmeli

 

Bir çocuğun velisi olmak önemli ve zordur. Sizden bir parçanın, dünyadaki bütün kötü kararlardan uzak büyümesini istediğiniz çocuğunuzun adına karar verirken belki de geleceğinin önemli bir bölümünü şekillendirirsiniz. Pek çoğumuz bunun bilincindeyiz. "Çocuğum için hangi tür lise?" olmalı sorusunu kendimize yöneltmeliyiz. Çünkü her lise farklı akademik içerik sunar. O nedenle okul seçerken şu noktalara dikkat edilmesi gerekiyor:

Ev ve okul mesafesi: Bu şart her zaman ilk sıralarda yerini alır. Seçeceğiniz en iyi okul evinize yakın olandır. Yalnız ilçe mi okul mu tercihi yaptığınıza dikkat etmekte fayda var. Çok daha iyi bir okul uzak diye yazmamak yerine farklı çözüm yolları aramak gerekebilir.

Eğitim müfredatı: Öğrenim göreceğiniz üniversiteye ve mesleğe göre lise seçmek; olmazsa olmaz maddeniz olmalı. Seçeceğiniz her lisenin size farklı kariyer planları sunduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor. Ağırlıklı olarak mühendis yetiştiren Alman ekolü okullar, daha çok siyasal bilimler mezunu veren Fransız ekolü okullar bunun en güzel örnekleridir. Çocuğunuz tıp ya da sağlık bilimi seçecekse doğru lisenin fen lisesi olduğu şüphesiz. Ancak bir kolej seçimiyle karşı karşıyaysanız bu sınıflandırmayı yapmak sizin yapacağınız araştırmaya kalıyor. Seçeceğiniz lisenin eğitim müfredatının öğrencinin üniversite sonrasındaki hedefleriyle ilişkilendirilebilir olması önemli.

Tercihleri yalnızca akademik başarı ile sınırlandırmamakta da fayda var. Rehberlik birimi okulda nelerde görevli, öğrenciyle okulda kim ne kadar ilgilenecek, teknolojiyi kullanan bir okul mu, öğrenciler yaptıkları etkinliklerle sertifikalandırılıyorlar mı, anne baba eğitimleri ne düzeyde gibi sorular okul yöneticilerine sorulmalı.

Fiziki yapı: Öğrencinin derslerde öğretmenle daha fazla akademik temasta bulunabilmesi adına sınıfların kalabalık olmaması gerekiyor. Öğrencinin öğrendiğini uygulayıp pekiştirebileceği ve böylece öğrendiğini kalıcılık düzeyine taşıyabileceği laboratuvar mekanlarının olması, dersliklerin konforlu yüksek tavanlı ferah ve ışık alan odalar olması, sanat ve spor alanlarının olması iyi bir eğitim için önemli unsurlar arasında yer alıyor.

Üniversite başarısı: İyi bir lise tercihinde amaç iyi bir üniversiteye yerleşmektir. Okulun bu süreci destekleme adına yaptığı çalışmalar, öğrenci koçluğu programları, etütler, sınavlar, her seviyede öğrenciyi kazanma konusunda okulun rehberlik birimi işbirliğiyle izlediği eğitim politikaları, üniversite hazırlık sürecinde öğrencinin yarıştan kopması, motivasyonunun düşmesi gibi beklenmedik sorunlar noktasındaki çözüm yöntemleri önemli.

Yabancı dil: Yabancı dil olarak yalnızca İngilizce ile sınırlı kalmayan öğrencilerin farklı dilleri tanımalarına olanak sağlayan liselerin seçilmesi gerekir. Uluslararası üniversite işbirliklerine ve sertifikasyon programlarına dikkat edilmesi gerekiyor.

Sosyal faaliyetler:Öğrencinin kendini tanımasına, zayıf yönlerini güçlendirmesine, güçlü yanlarını kontrol edebilmesine, sorumluluk almasına, ekip çalışmasına uyum sağlamasına imkan sağlayan, özgüvenini yükseltecek faaliyetlerin çokluğu en az akademik başarı kadar önemli. Kendini gerçekleştiren bireyler hayat başarısına sahip kişilerdir. Hayat başarısı da yalnızca akademik başarı ile gelmez.

Kaynak:Milliyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.