Hasan GÜNEŞ

Hasan GÜNEŞ

Öğrencilerin Karar Verme Becerileri

Öğrencilerin Karar Verme Becerileri

Öğrencinin üzerinde karara vararak sorunların belirlenmesi, değişik eylem seçeneklerin seçilmesi süreci ya da işlemi önem taşıyor.

        Öğrencilerin karar verme becerilerinin geliştirilmesinin bireysel ve toplumsal sonuçları neler olabilir? Ülkemizde öğrencilerin karara katılma becerileri ne durumdadır? Öğrencilerin karar verme becerileri için neler yapılabilir?

        Öğrencilerin karara katılması demek; söz sahibi olduğu kararlara uyacağı anlamına gelir. Bu da disiplin için önemlidir. Yine, öğrencilerin karara katılması, öğretme-öğrenme sürecine kolayca güdüleneceği anlamına gelir. Karara katılım, öğrenciyi edilgen değil, aktif kılabilir.

      Diğer taraftan, öğrenciyi aktif kıldığı için öğretme- öğrenme ortamına, öğrencinin yabancılaşmamasını sağlayabilir. Yine, öğrenci öğretme- öğrenme sürecinde doyum sağlayabilir. Ülkemizde Öğrencilerin karara katılma düzeyleri ile ilgili pek iç açıcı gözlemlerimiz bulunuyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri kalabalık sınıflardır.   

     Öğrencilerin karara katılmaması, şüphesiz yetişkinlik yaşamlarını etkileyecektir. Öğrenciliğinde karara katılma sürecinde geçmeyen bir öğrencinin eş, İş, meslek seçiminde etkili olacağı düşünülebilir mi?

     Bir bireyin sağlıklı ruh yaşamında, kendi kararlarını vermek önem arz ediyor. Öğrenciye, sınıfta sürekli kararlara katarak, bu işlev kazandırılabilir.

     Seçimlerini kendisi veren bir birey daha da mutlu olabiliyor. Yine, öğrenciliğinde karara katılan öğrenci, yetişkinlikte toplumla daha da bütünleşme çabası içine girecektir.

      Diğer taraftan, öğrenciliğinde öğrencinin kendini gerçekleştirme şansı daha da yüksek olabilir.

      Toplumsal açıdan bakacak olursak; uygun siyasal seçimleri vb. bir ölçüde aslında öğrencilikte edinilen karara katılma süreciyle de ilgilidir. Bu da etkin yurttaşlık ile ilgilidir.

    Öğrencilerin karar verme becerilerinin geliştirilmesi için şunlar yapılabilir:

  • Öğrenci sınıf içi kuralların oluşumuna katılabilir.
  • Öğrenci ödevlerin, projelerin ve sınavları biçimi konusunda kararlara katılabilir.
  • Öğrenciler sınavları değerlendirilme biçimlerine katılabilir.

Öğrenciler, öğretim yöntemlerinin belirlenmesinde karara katılabilir.     

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Hasan GÜNEŞ Arşivi