Öğrenciler için zamanı doğru yönetme yolları
Zamanı doğru yönetmek için gününüzü üçe bölün. Bu sayede en verimli olduğunuz saatleri tespit edip ona göre planlama yapabilirsiniz.
24 saat bana yetmiyor. Keşke 25. saat olsa.’’ Bu cümle hepimizin sıklıkla duyduğu ya da telaffuz ettiği bir ifade. Ancak, zamanı mevcut uğraşlara yettirememek aslında günün 24 saat olmasıyla değil, zamanı doğru tanzim edememekle alakalı. İşte bu noktada zaman yönetimi öğrencisinden iş adamına, ev hanımından farklı mesleklere sahip çalışanlara kadar her insan için önem arz ediyor.
Zaman yönetiminde nelere dikkat etmeliyiz?
Zaman yönetiminde en doğru yöntem günü parçalara bölmek ve bu şekilde planlamasını yapmaktır. İçinde bulunduğumuz dönemde bu yönteme en çok ihtiyacı olanlar öğrencilerdir sanırım. Özellikle YGS, TEOG gibi sınavlara hazırlanan öğrencilerin en büyük hayali, verimli bir şekilde çalışıp hızlı bir şekilde ilerleyerek konuları yetiştirmektir.
Günü üçe bölmenizi tavsiye ediyoruz:
08.00-12.00 Günün birinci bölümü
13.30-18.00 Günün ikinci bölümü
20.00-22.00 Günün üçüncü bölümü
GÜNÜN BİRİNCİ BÖLÜMÜ
Sabah kahvaltıdan sonra, bir saat ders 10 dakika mola; bir buçuk saat ders 15 dakika mola ya da iki saat ders 20 dakika mola şeklinde saat 12.00’ye kadar çalışırsanız yaklaşık üç buçuk-dört saat ders çalışmış olursunuz. Üstelik günün en verimli saatini, zihninizin öğrenmeye en açık olduğu zamanı değerlendirmiş olursunuz. Bu nedenle birinci çalışma diliminde ilk kez çalışılacak ve zorlanılan dersler ele alınmalı.
12.00 ile 13.30 arasındaki büyük molada mutlaka odanızdan çıkmalısınız. Bir şeyler atıştırmak ve ev ahalisiyle havadan sudan konuşmak eminim size iyi gelecektir.
GÜNÜN İKİNCİ BÖLÜMÜ
Bu zaman diliminde çalışmak, ilk zaman dilimine göre daha zor. Çünkü bu saatlerde sizin dışınızdaki insanların hareketliliği ve gürültüleri artar. Daha önceden aşina olduğunuz ve kısa bir konu tekrarıyla, soru tekrarına geçebileceğiniz konuları tercih edebilirsiniz. Şubat ayının ortalarına geldiğimiz şu günlerde bu nitelikteki konuların daha yoğunlukta olduğunu söyleyebiliriz. Ders çalışırken kendinizi yorgun hissettiğinizde saat 18.00’de vereceğiniz ve tam iki saat sürecek molayı düşünerek motivasyonunuzu artırabilirsiniz. Saat 18.00-20.00 arası aileler için dışarıda çalışanların ya da işi olanların eve geldiği, ailece akşam yemeğinin yendiği vakittir. Bu nedenle bu saatlerde ara vermek, eve gelenlerle birkaç kelam konuşmak,
size iyi gelecektir.
GÜNÜN ÜÇÜNCÜ BÖLÜMÜ
Ve saat 20.00 olunca dersin başına oturma zorunluluğu. Günün üçüncü ve son dilimindesiniz ve eminim birinci zaman dilimindeki dinamizmi ve çalışma isteğini kaybettiniz. Ruhsal durum motivasyonu etkiliyor malumunuz. Üçüncü zaman diliminde soru çözümüne ağırlık verebilirsiniz. Deneme sınavı çözebilir ya da matematik geometri gibi sonuca ulaştıkça enerjinizi arttıracak dersleri tercih edebilirsiniz. Bazı öğrenciler Türkçe dersinden deneme çözmeyi de tercih edebiliyor. Seçimi size bırakıyoruz. Eğer zaman dilimlerinizde herhangi bir aksama olmadıysa yaklaşık dokuz-on saat çalışmış olacağınızdan, saat 22:00’den sonra serbestsiniz.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.