Mezuniyet notunun yüzde 30'u sınavdan

Mezuniyet notunun yüzde 30'u sınavdan
Liselere geçişte TEOG yerine getirilecek yeni sistemde yapılacak açık uçlu bir sınavın sonucunun yüzde 30'uyla mezuniyet notu hesaplanacak

Başbakan Binali Yıldırım'ın TEOG'un kaldırılarak liselere geçişte kullanılacak yeni sistemin ilk ayrıntılarını paylaşmasının ardından milyonlarca öğrenci ve velinin kafasında yeni sorular oluştu. Genel hatlarıyla liselere girişte öğrencinin ilgi alanları ve yetenekleri, katıldığı sosyal aktiviteler ve ortaokul başarı ortalamaları ile mezuniyet puanları etkili olacak. Ancak özellikle özel okullarda öğrencilere verilen hormonlu notların önüne geçmek için her yıl sadece bir kez Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan açık uçlu sorulardan oluşan bir sınav yapılacak. Bu sınavın sonucu liselere yerleştirmelerde kullanılmayacak. Sadece mezuniyet notu belirlenmesinde etkili olacak. Bu sınavdan alınan sonucun en fazla yüzde 30'u mezuniyet puanını etkileyecek. Bu nedenle öğrencilerin TEOG'da olduğu gibi merkezi bir sınav stresi yaşamasının önüne de geçilmiş olacak. Tek sınavın nisan sonu ya da mayıs başı yapılması planlanıyor.

ALTYAPI HAZIR

Açık uçlu sınav sisteminin altyapısı geçen yıl tamamlanmıştı. Bu sistem öğrencileri ezbercilikten çok üst düzey zihinsel becerilere yöneltmek ve bilgiyi analiz etme yeteneklerini ölçmek için başlatılmıştı. MEB tarafından geliştirilen Akademik Başarıların İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) araştırması geçen yıl mart ayında pilot il ve okullarda gerçekleştirildi. Sistem hazır olduğu için açık uçlu soruların değerlendirilmesi de sağlıklı bir şekilde yapılabilecek. Değerlendirme tamamen yerli imkanlarla geliştirilen yazılım programıyla gerçekleştirilecek. Açık uçlu soruların değerlendirilmesi konusunda geçen yıl 16 ilde bin 800 branş öğretmenine değerlendirme yazılımının eğitimi verildi.

'KOMPLEKS BECERİ ÖLÇMEK İÇİN ŞART'

Liseyegeçişte uygulanacak yeni sisteme Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'ndan (PISA) da tam destek geldi. PISA Başkanı Andreas Schleicher çoktan seçmeli sınavların öğrencilerin ileri düzey düşüncel becerilerini ölçmede yetersiz kaldığını belirterek, "Açık uçlu sorular kompleks becerileri değerlendirmek için şart" dedi. Bahçeşehir Okulları'nın Antalya'da düzenlediği Eğitim Liderleri Zirvesi'ne video konferansla bağlanan Schleicher, "Türk öğrenciler, PISA sınavlarında kısa ve basit sorularda oldukça başarılılar ama kompleks sorularda ve problem çözmede zorlanıyorlar. Bir matematik formülünü ezbere biliyorlar ama bu formülü problem çözmede kullanamıyorlar. Bunun nedeni de mevcut sınavın yansıması. Değişen sistem Türk öğrencilerin OISA'daki başarısını da gözle görülür şekilde yükseltecektir" diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, NTV canlı yayınında TEOG sonrası yeni liselere geçiş sistemini anlattı.
 
İsmet Yılmaz'ın açıklamalarından satırbaşları:
 
-Eğitim sistemi sınavdan ibaret değil. Amaç kaliteli ve fırsat eşitliği.
-Çalışmalardan biri de her lisenin kendi sınavını yapması.
-Sınavların objektifliği için soru bankası oluşturulacak
-Ölçme, değerlendirme olmayan sistem olmaz.
-Soru yazılı olacak, açık uçlu olacak. Çocuk kendini ifade edebilmeli.
-(8. sınıfta yapılacak sınav) Sorular bakanlıkça merkezi yapılacak, sınava öğrenciler okullarında girecek, tüm ülkede uygulanacak, mezuniyet ortalamasına göre öğrenciler yerleştirilecek.
-Üniversiteye girişte tek sınav modeli bu sene uygulanacak

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.