Mezuniyet notunun yüzde 30'u sınavdan
Başbakan Binali Yıldırım'ın TEOG'un kaldırılarak liselere geçişte kullanılacak yeni sistemin ilk ayrıntılarını paylaşmasının ardından milyonlarca öğrenci ve velinin kafasında yeni sorular oluştu. Genel hatlarıyla liselere girişte öğrencinin ilgi alanları ve yetenekleri, katıldığı sosyal aktiviteler ve ortaokul başarı ortalamaları ile mezuniyet puanları etkili olacak. Ancak özellikle özel okullarda öğrencilere verilen hormonlu notların önüne geçmek için her yıl sadece bir kez Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan açık uçlu sorulardan oluşan bir sınav yapılacak. Bu sınavın sonucu liselere yerleştirmelerde kullanılmayacak. Sadece mezuniyet notu belirlenmesinde etkili olacak. Bu sınavdan alınan sonucun en fazla yüzde 30'u mezuniyet puanını etkileyecek. Bu nedenle öğrencilerin TEOG'da olduğu gibi merkezi bir sınav stresi yaşamasının önüne de geçilmiş olacak. Tek sınavın nisan sonu ya da mayıs başı yapılması planlanıyor.
ALTYAPI HAZIR
Açık uçlu sınav sisteminin altyapısı geçen yıl tamamlanmıştı. Bu sistem öğrencileri ezbercilikten çok üst düzey zihinsel becerilere yöneltmek ve bilgiyi analiz etme yeteneklerini ölçmek için başlatılmıştı. MEB tarafından geliştirilen Akademik Başarıların İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) araştırması geçen yıl mart ayında pilot il ve okullarda gerçekleştirildi. Sistem hazır olduğu için açık uçlu soruların değerlendirilmesi de sağlıklı bir şekilde yapılabilecek. Değerlendirme tamamen yerli imkanlarla geliştirilen yazılım programıyla gerçekleştirilecek. Açık uçlu soruların değerlendirilmesi konusunda geçen yıl 16 ilde bin 800 branş öğretmenine değerlendirme yazılımının eğitimi verildi.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.