Merkezi Sistem Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Merkezi Sistem Öncesi Bilinmesi Gerekenler
Yeni sistemin ilk merkezi sınavına saatler kaldı. İşte sınav öncesi bilinmesi gerekenler....

Birinci dönemin ortak sınavları, yarın ve ertesi gün tüm ülke genelinde olağanüstü haller ve özel durumlar dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarla, yurt dışında ise KKTC ve bakanlığa bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.10 ve 11.20’de başlayacak ve aynı anda yapılacak.

Her sınav için 40 dakika süre

28 Kasım’da saat 09.00′da Türkçe, saat 10.10′da matematik, saat 11.20′de din kültürü ve ahlak bilgisi sınavları, 29 Kasım’da ise saat 09.00′da fen ve teknoloji, saat 10.10′da T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, saat 11.20′de yabancı dil sınavları yapılacak. 30′ar dakika ara verilerek yapılacak sınavlar saat 12.00′de sona erecek.

Ortak sınavlar, günde 3 olmak üzere, 2 günde 6 oturum halinde gerçekleştirilecek.

Sınavda öğrenci adına düzenlenmiş cevap kağıdı bulunacak. Öğrenciler, ortak sınavlarda, e-Okul sisteminde kayıtlı olduğu zorunlu yabancı dil dersinden sorumlu olacak.

Öğretmenler, sınavlarda kendi okullarından farklı bir okulda görevlendirilecek.

Engelli öğrencilere sınav arası 15 dakika

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, sınavlarda özelliklerine uygun hizmet alacak. Bu öğrenciler sürekli kullandıkları araç–gereç ve cihazlardan kendilerinin getirmesi kaydıyla sınavlarda yararlanabilecek.

Görme, işitme engeli, ruhsal ve duygusal bozukluğu, yaygın gelişimsel bozukluğu, bedensel, zihinsel engeli olan öğrencilere sınavda 15′er dakika ek süre verilecek.

Sınavların aynı zamanda başlaması için özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere 15 dakika sınav arası verilecek.

Engel türüne göre bazı öğrenciler ise tek kişilik sınıflarda sınava alınacak.
Kaba motor becerilerinde engeli bulunan ortez, protez, yardımcı araç gereç kullanan öğrenciler giriş katlardaki sınıflara yerleştirilecek. Sınıflarda kullanılacak masa ve sıra öğrencinin özelliklerine uygun olarak düzenlenecek.

Geç gelene ek süre verilmeyecek

Öğrenciler, sınav salonlarına, saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saat, sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar bulunmaksızın alınacak.

Bunları bulundurduğu belirlenen öğrencinin sınavı, sınav kurallarının ihlali gerekçesiyle tutanakla geçersiz sayılacak.

Her bir ders için yapılacak sınav başladıktan sonra ilk 15 dakika içerisinde gelen öğrenciler sınava alınacak. Geç gelen öğrencilere ek süre verilmeyecek.

Her dersin sınavında ilk 20 dakika süresince öğrenciler sınıflarından çıkmayacak, ilk 20 dakika tamamlandıktan sonra sınavını tamamlayan öğrenci sınıftan çıkabilecek.

Her derse ait sınav süresinin tamamlanmasına 5 dakika kala, öğrenciler sınıftan çıkarılmayacak. Her ders sınavı tamamlanana kadar özel eğitim tedbiri olan öğrenciler hariç sınıfta en az iki öğrencinin kalmasına dikkat edilecek.

Sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek

Sınavlar esnasında kopya çekildiğinin sınav görevlilerince tespit edilmesi halinde kopya çeken öğrencilerin sınavları iptal edilecek.

Sınav bitiminden sonra öğrenciler, cevap kağıdını sınav görevlilerine teslim edecek ve sınav yoklama tutanağına imzalarını atacak. Kitapçıklar okullarda bırakılacak ancak aynı gün oturumlar tamamlandıktan sonra isteyen öğrenciye verilecek.
Ortak sınavların sonuçları bakanlıkça belirtilecek tarihlerde e-Okul sistemine işlenecek. Öğrencilere sınav sonuç belgesi ayrıca gönderilmeyecek.

Puanlama 500 tam puan üzerinden

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında öğrencilerin, 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarıyla 8. sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak.

Öğrenciler olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında, belirlenen sınıflarda sınava alınacak. Veliler, öğrencinin sınava gireceği okul, sınıf ve sıra bilgisini ”e-okul veli bilgilendirme” sisteminden görebilecek.

Yanlış doğruyu götürmeyecek

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A ve B kitapçığı olmak üzere iki çeşit kitapçık verilecek.

Mazereti okul müdürlüğünce uygun görülen öğrenciler için Bakanlıkça belirlenen tarih ve merkezlerde mazeret sınavı yapılacak.

Mazeret sınavı 14-15 Aralık’ta
Mazeret sınavı, 14-15 Aralık 2013′te yapılacak. Mazeret sınavları da her gün üç oturum olmak üzere altı oturum halinde bakanlık tarafından belirlenecek okullarda gerçekleştirilecek. Geçerli mazereti olmadan ortak sınavlara katılmayan öğrencilerin durumları, puanla değerlendirilmeyecek ancak dönem puanı ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav adedi tam olarak alınacak.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.