Mehmet Muhittin Sevilen kimdir

Mehmet Muhittin Sevilen kimdir
Mehmet Muhittin Sevilen kimdir, kısa hayatı ve eserleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Mehmet Muhittin Sevilen, bilinen adıyla Hayali Küçük Ali (d. 1886, İstanbul - ö. 7 Aralık 1974, Ankara), Türk kukla ve gölge oyunu sanatçısı. Geleneksel temaşa sanatının önde gelen ilk isimlerinden olan Sevilen, Türkiye'de Cumhuriyet öncesi Karagöz ve Hacivat sanatının en bilindik temsilcisi, Cumhuriyet sonrasında Atatürk'ün huzurunda gösteri yapmış ve Atatürk tarafından desteklenmiş bir sanatçıdır.

Hayali Küçük Ali adıyla tanınmıştır. Gölge oyunu araştırmacısıdır. İstanbul’da Davutpaşa Rüştiyesini bitirdikten sonra Posta İdaresinde memur olarak çalıştı. Geleneksel Karagöz oyunu ile daha sekiz on yaşında iken ilgilenmeye başladı. İlk bilgileri devrinin ünlü Karagözcülerini seyrederek aldı. Gölge oyunu çalışmalarını altmış yıl sürdürdü. Geleneksel Karagöz oyunlarına yeni tasvir ve tipler ekledi, yeni yorumlar getirdi. Karagöz koleksiyonları oluşturdu. Kitaplar yazdı, ses bantları doldurdu, filmler yaptı. Yazdığı ve derlediği Karagöz oyunları ile Türkiye radyolarında yirmi yılı aşkın bir süre hizmet verdi.

Eserleri
Tiyatro:
Karagöz’ün Hamam Eğlencesi, Karagöz’ün Kağıthane Sefası, Hayal Perdesi, Karagöz...

108
1
18
3
12
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.