MEB’in LGS’de cevabı tartışmalı fen sorusuna cevabı
“Boya sorusu” olarak tanımlanan bu sorunun cevabı Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) cevap anahtarında c şıkkı olarak görünüyordu. Bu soruyla ilgili iddia ise şıkkın, c değil, b olduğuna ilişkin oldu
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) “boya sorusu” ile ilgili tartışmalarla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Ancak öğrenci velilerinden AK bakanlığa itiraz dilekçesi yazdı.
İŞTE MEB’İN LGS’DE ‘CEVABI TARTIŞMALI’ FEN SORUSUNA YANITI
Veli dilekçesi ve MEB’den gelen cevap ile:
“Oğlum 01 Haziran 2019 tarihindeki liseye geçiş sınavına katılmıştır Fen Bilimleri sınavındaki sorulardan birinin yanıtının yanlış verildiğini düşünerek itirazımı yaptık. Ne yazık ki itirazımıza gelen yanıt sadece sorulan sorunun müfredata uygun olduğu şeklinde olmuştur. Biz sorulan soruya itiraz etmedik, yanıtın yanlış şık olarak değerlendirildiğine itiraz ettik.
NASIL İTİRAZ EDİLDİ?
Özetle yapılan itiraz aşağıdaki gibidir. Fen Bilimleri Kitapçık B – soru 8… İlgi soruda; denemenin birinci aşamasında (-) yüklü yüzeye notür boya tanecikleri püskürtüldüğünde işlemin başarısız olduğu, ancak ikinci denemede aynı (-) yüklü yüzeye (+) yüklü boya tanecikleri püskürtüldüğünde boyanın yüzeye düzgün dağıtıldığı bilgisi verilmiş ve "buna göre" sebebinin hangisi olduğu sorulmuştur. Burada "bu deneye göre" verilecek tek yanıt B şıkkı olmalıdır.
HANGİ YANIT GELDİ?
Gelen yanıt ise şöyle oldu:
Sayın İlgili; Söz konusu soru, 2019 Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzunun 9. maddesinde belirtilen " Her alan için 8. Sınıf öğretim programlarında belirtilen kazanımlar esas alınarak öğrencinin okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek nitelikte sorular yer alacaktır." ifadesine uygun olarak ve Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı’nın "8.7.1.1. Elektriklenmeyi, bazı doğa olayları ve teknolojideki uygulama örnekleri ile açıklar." , " 8.7.1.2. Elektrik yüklerini sınıflandırarak aynı ve farklı cins elektrik yüklerinin birbirlerine etkisini açıklar." kazanımlarına uygun olarak hazırlanmıştır.
SONUÇ: Test maddesinde itirazınıza konu olacak hata ya da eksiklik yoktur. Test maddemiz, 8. sınıf öğrencilerinin yanıtlayabileceği düzeyde olup, bilimsel geçerlik, madde yapısı, dil ve anlatım yönünden doğrudur.
FEN BİLİMLERİ KOMİSYONU
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.