MEB, KPSS'siz öğretmen ataması yaptı

MEB, KPSS'siz öğretmen ataması yaptı
İdare Mahkemesi, bir öğretmenin KPSS’ye girmeden göreve başlatıldığını tespit etti. Bakan Nabi Avcı, açıktan sınavsız öğretmen ataması yapmış

HÜSEYİN ÖZAY

Türkiye'de yaklaşık 300 bin öğretmen adayı KPSS'yi kazanarak atanmanın hayalini kurarken bazı öğretmen adaylarının hiçbir sınava girmeden göreve başlatıldığı ortaya çıktı. Sınavsız olarak yapılan atamalar Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya tanınan açıktan atama yetkisi ile gerçekleşti. Bu çerçevede, Bakanlık kararı ile hiçbir KPSS sınavına girmemiş kişiler Türkiye genelinde değişik okullara atandı.

SKANDAL NASIL ORTAYA ÇIKTI

Bakan'a tanınan yetki çerçevesinde bazı öğretmen adaylarının sınavsız olarak işe alındıklarına ilişkin skandal, Türk Eğitim Sen'e gelen bir duyum üzerine ortaya çıktı. Duyumu araştıran Türk Eğitim Sen, F.A. isimli bir öğretmen adayının Balıkesir'de bir meslek lisesine sınavsız olarak atandığını tespit etti. Bunun üzerine söz konusu öğretmenin atama kararı bulundu. Ve kararın iptali için Ankara 3. İdari Mahkemesi'nde dava açıldı. Mahkeme kararı geçtiğimiz günlerde verdi. Mahkeme; Bakanlık'tan ve Sendika'dan gelen belgeler üzerinde yaptığı incelemede, atamanın sınavsız yapıldığını tespit etti. Bunun üzerine atama kararına dayanak teşkil eden Bakanlık makamının 10 Ocak 2012 tarihli yazısı iptal edildi. Yine Bakanlığın, Balıkesir Valiliği'ne bildirdiği açıktan atama kararı da iptal oldu.
KPSS'siz öğretmen alımı haberi doğru değil

SINAVSIZ ATAMALAR ARAŞTIRILIYOR

Söz konusu atama işlemini iptal eden Ankara 3. İdare Mahkemesi'nin 06 Aralık 2013 tarihli, E:2012/1069, K:2013/1816 sayılı kararında; yürürlükteki mevzuata göre öğretmen olarak atanabilmek için KPSS'ye girmiş ve sınavdan atanabilmek için gerekli olan yeterli puanı almış olmanın şart olduğu belirtildi. Bu durumun mevzuatta açıkça ifade edildiği vurgulanan kararda, "Buna rağmen F.A. isimli şahsın KPSS sınavına girmeden Bakanlıkça re'sen öğretmen olarak atandığı, bu durumun hukuka aykırı olduğu" kaydedildi. Sendika ise mahkemenin bu kararının ardından Türkiye genelinde sınavsız olarak yapılan atamaların peşine düştü. Bu çerçevede Bakanlık kararı ile KPSS sınavına girmeden yapılan atamalar araştırılıyor.

-------------------------------------

MEB Açıklaması

21 Ocak 2014 tarihli Taraf gazetesinde yayınlanan “KPSS’ye Girmeden Öğretmen Atamışlar” başlıklı haber gerçekleri yansıtmamaktadır.

1. Adı geçen öğretmen F.A. 20.09.1994 tarihinde Yalova Merkez Sultaniye Ortaokulu’nda aday öğretmen olarak göreve başlamış, 2 yıl 11 ay 10 gün hizmetten sonra 01.09.1997 tarihinde öğretmenlik görevinden istifa etmiştir.

2. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 92. Maddesinde, memurluktan çekilenlerin yeniden atanmasına ilişkin olarak, “İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71’inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler…”  hükmüne yer verilmiştir.

3. Diğer taraftan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin “Açıktan ve kurumlar arası yeniden atama” başlıklı 14. maddesinde ise “(1) Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadrolarda adaylıklarının kaldırılmış olması kaydıyla;

a) Bakanlık kadrolarındaki görevlerinden ayrılanlar,

b) Hâlen kamu kurum ve kuruluşlarında öğretmen veya başka unvanda görev yapanlar bu kapsamda başvuruda bulunabilirler…”  denilmektedir.

4. Bakanlık Makamı, kanunun kendisine verdiği yetkiye dayanarak adı geçen öğretmeni 02.01.2012 tarihinde Balıkesir Merkez 100. Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ne atamıştır.

5. Ancak, Ankara 3. İdare Mahkemesi, 06.11.2013 tarih 2013/1816 sayılı alınan kararı ile söz konusu atamanın iptaline karar vermiştir.

6. Daha önce öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olan F.A’ın ataması, yukarıdaki yasal düzenlemeler çerçevesinde yapılmıştır.

7. Bilindiği gibi, KPSS uygulaması 2002 yılında, yani F.A.’nın atamasından 8 yıl sonra başlamıştır. F.A.’nın göreve başlama tarihi olan 20.09.1994’te zaten KPSS uygulaması olmadığından, İdare Mahkemesi’nin kararında yer alan “Bakanlık Makamınca açıktan ataması yapılan F.A. isimli kişinin KPSS sınavına girmediği ve KPSS sınav sonuç belgesi bulunmadığı, Mahkememizin 12.09.2012 ve 20.11.2012 tarihli ara kararları ile ortaya konulduğundan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” ifadesinin isabetsizliği ortadadır.

Bu nedenle konuya ilişkin 06.11.2013 tarihli İdare Mahkemesi kararına, Bakanlığımızca, bir üst mahkeme olan Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nde itiraz edilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.