Mandela etkisi nedir
Mandela etkisi nedir
Mandela Etkisi isminden de anlaşılacağı üzere, Nelson Mandela'dan gelmektedir. Nelson Mandela'nın hapishanede öldüğünü iddia eden insanlar, 2013 yılında siyahi özgürlük savaşçısı hayata gözlerini yumduğunda "nasıl yani Mandela hapiste ölmemiş miydi?" sorularını sormuştu. Ve bu soruyu soran kişi o kadar fazlaydı ki büyük bir infiale neden oldu mandela etkisi.
Mandela etkisi nasıl ortaya çıktı
Mandela Etkisi, aslında büyük bir grubun bir bilgiyi ya da olayı yanlış aktarmasından kaynaklanan kitlesel bir yanılsama. Bu genellikle medya üzerinden yapılan bir manipülasyon olabileceği gibi, kişisel oalrak kulaktan kulağa yapılan aktarımın sonucu olarak da görülebilir.
Özellikle siyasetçi ya da ölümü gibi durumlar bunlara örnek. Hatta abartı, rant ve sırf tiraj için yapılan uydurma içerikler de bu Mandela Etkisi’ne katkı sağlamakta. Bunun gibi Mandela etkilerinin en önemli örnekleri Monopoly karakterinin gözlüğünün olmaması, Alman araba devi Wolksvagen'in sembolü ve Walt Disney'in karakteri Mickey Mouse'nin aslında pantolon askısının bulunmaması gibi örnekleri bulunmakta.
Mandela etkisinin bilimsel açıklaması nedir
Konu ile ilgili bilimsel bir açıklama henüz yapılamasa da, söylenebilen en mantıklı gerçeğin, bilinçaltımızın işe yaramayan bilgileri sakladığı alana bu verileri işlememiz olduğu söylenmekte. Bir dönemin en meşhur konularından olan Mandela etkisi hala tam oalrak açıklanamıyor.
En bilindik Mandela etkisi örnekleri
1) Monopoly logosunun üzerinde bulunan beyaz saçlı, beyaz bıyıklı ve siyah şapkalı adamı düşünün. Birçoğumuzun zihninde oluşan logoda bu adamın gözünde bir mercek bulunur fakat gerçek logoda adamın gözünde hiçbir zaman mercek bulunmamaktadır.2) Pikachu’nun kuyruğunda siyah bir ayrıntı yoktur. Fakat zihnimizde oluşan görüntüde Pikachu’nun kuyruğunun ucunda siyah bir detay belirir.3) Kit Kat markasının logosunda tire kullanılmamıştır. Ancak şimdi Kit Kat logosunu düşünün. Birçoğumuzun zihninde canlanan logoda tire mevcut.4) Mickey Mouse’un kıyafetinde aslında hiçbir zaman pantolon askısı yoktur.5) La vache qui rit’in logosunda yer alan ineğin burnunda aklımızda beliren o sarı halka hiçbir zaman var olmamıştır.6) Volkswagen logosunda ise ‘v’ ve ‘w’ harflerini birbirinden ayıran ince bir çizgi mevcut.7) Bir zamanların popüler şarkısı olan ‘We are the Champions’ şarkısı sanılanın aksine ‘of the world’ şeklinde bitmez. Kanıt olarak ise şarkıyı tekrar dinlemenizi öneririz.8) Küçükken izlediğimiz Temel Reis çizgi filminde Temel Reisin kolundaki dövmeyi hatırlayalım şimdi de. Dövme sağ kolda mıydı yoksa sol kolda mı? Cevap her iki kolda olacak fakat çoğu kişi bunu sağ kol olarak hatırlamaktadır.9) Star Wars’un en meşhur repliği ‘Luke, I am your father’ aslında ‘No, I am your father’ şeklindedir fakat replik neredeyse dünya genelinde Luke şeklinde hatırlanmaktadır.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.