Liselere giriş sınavında ezbere yer yok
Eğitimciler ayrıca ezberleyen öğrencinin başarılı olamayacağını, soruların bilgiyi kullanma becerisini öne çıkardığını da ekliyor.
2023 Eğitim Vizyonu’nu 23 Ekim’de açıklayarak, eğitimin yol haritasını kamuoyuyla paylaşan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liselere girişte kullanılan merkezi sınav için örnek soruları yayınladı. Binlerce öğrencinin heyecanla beklediği, merkezi sınavla öğrenci alacak fen, sosyal bilimler, Anadolu ve proje temelli liselere giriş için yapılacak merkezi sınavın soruları, sözel ve sayısal olarak iki bölümde paylaşıldı. Sayısalda 10’ar matematik ve fen bilimleri; sözelde ise 10 Türkçe, 5’er İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile İngilizce sorusu yer aldı. MEB’in yaptığı açıklamada, “Örnek soru kitapçıklarında ilk ünitelerde yer alan konulara ağırlık verilmekle birlikte diğer ünitelerden de örnek sorular yer alıyor. Yıl içerisinde diğer ünitelerle ilgili örnek soru yayımlanmasına devam edilecek” denildi. Eğitim uzmanlarıysa örnek soruların kaliteli olduğunu belirtirken, aileleri de kaynak kitapları buna göre belirlemeleri konusunda uyardı. Uzmanların değerlendirmeleriyse şöyle:
PISA SORULARINA BENZİYOR
Onur Soğuk (Hocalara Geldik Eğitim Platformu): 2019 örnek soruları, geçen yıl merkezi sınavda çıkan sorularla paralel. Görsel zeka ile analiz becerilerini ölçen, kalitesi yüksek sorular. Soru kökünde konuyla ilgili hatırlatmalar yapılıyor. PISA sorularına benziyor. Böylelikle öğrencilerin uluslararası sınavlardaki sorulara aşinalık kazanması da amaçlanmış. Geçen yıl olduğu gibi 8’inci sınıf müfredatı ön planda. Konu dağılımı da buna göre yapılmış. Öğrenciler, konu dağılımlarına dikkat etsin. Özetle, bilgiyi iyi kullanan öğrenci öne çıkacak. Aileler ve öğrenciler kaynak kitap alırken, buradaki soruları göz önüne alarak hareket etsin. Bu sayede kaynak ve zaman kaybının önüne geçebilirler.
BİLGİ DEĞİL, ONU KULLANMA BECERİSİ ÖN PLANDA
Hatice Yılmaz (Eğitimci): Türkçe sorularında bu sene, sözel mantığa ağırlık verilmiş. Bilgiyi yorumlamanız bekleniyor. Geçen yıla göre daha ölçücü. Öğrencinin bilgi okur-yazarı olması gerekiyor. Akademik becerisi yüksek öğrenciler öne çıkacak. Matematik sorularında formül kullanımı gerekmiyor. Ancak kısa işlemli sorularda, sonuca ulaşmak için mantık ve akıl yürütme becerileri iyi kullanılmalı. Matematikte sadece formül ezberiyle başarılı olmak mümkün değil. Geçen yıl da böyleydi. Fen de, matematikle benzer. Soru içinde konuylailgili bilgi yer alıyor, tablo ve grafikler üzerinden öğrencilerin bu bilgiyi kullanarak analiz yapması isteniyor. Diğer derslerde de benzer durum var. Kısacası ezberlenmiş bilgi ile mantık ve analiz yapmadan bu sınavda iyi bir sonuç yakalamak mümkün değil.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.