KPSS’de Nasıl Başarılı Olunur ?
KPSS’de Nasıl Başarılı Olunur ?
Memurlarımız zam zamanı çadırda açlık grevine giredursun, memurluk hala talep gören mesleklerdendir.
KPSS’ye hazırlanan kişilerin genellikle ilk yaptığı şey bir dershaneye kaydolmak veya birkaç tane KPSS kitabı alıp günün belli bir zamanını ders çalışmaya ayırmaktadır.
Çoğu insan aynı şeyleri yapmasına rağmen, kimisi başarılı olur, kimisi de başaramaz. Halbuki aşağı yukarı aynı emek verilmiştir.
Hal böyle olunca KPSS’ye birkaç sefer girip de istediği başarıyı yakalamayanlar içten içe kendilerinde zeka eksikliği olup olmadığını sorgulamaya başlayabilirler. Çünkü bu sınava birlikte hazırlandığı kişi ile aynı emeği vermiş, fakat alakasız bir sonuç almıştır.
Bu makalede KPSS sınavlarında klasik yöntemleri denemesine rağmen bir puan duvarına takılıp üste çıkamayanlar için birkaç püf noktası verilecektir.
Çalışmak, Daha Çok Çalışmak
Zaman zaman ünlü sporcuların veya bilim adamlarının başarı sırlarına yer verilen TV programlarını izlemişsinizdir. Aslında sır hep aynıdır. Çalışmak, daha fazla çalışmak… Dünyanın en yetenekli futbolcularından birine “Yeteneğinizi nasıl kazandınız ?” deyince cevabı yine çalışmak olmuştu.
KPSS’ye çalışıp da kazanamadıysanız, bir daha ki sefer daha fazla çalışmalısınız. Yalnızca Einstein bu konuda farklı bir unsura değinir. Başarının sırrını önce oyunun kuralını öğrenmek daha sonra da diğerlerinden daha iyi oynamak için daha çok çalışmak olarak belirtmiştir. Demek ki KPSS’de başarılı olmak için “Oyunun Kuralı”nı iyi bilmek gerekiyor.
Bana göre KPSS’nin en büyük sırrı onun bir çalışma kitabının olmaması. Çünkü çalışma kitaplarından gelmiyor sorular. Bir kitabı iyice bellesiniz de o konuyla ilgili soruları doğru yanıtlayamayabilirsiniz. Çünkü KPSS soruları didaktik sorular değil, şıpcevaplara göre hazırlanmış, olaylar arasında bağlantı kurabilen, hızlı ve mantıklı düşünen insanlara özel hazırlanmış sorulardır.
Öyleyse başarı için konu çalışırken düşünmek, konuyu yaşamak, başka konular arasında ne tür ilişkisi bulunabileceğini saptamak gerekir. Örneğin 1. Dünya Savaşında “Almanya yenilince biz de yenik sayıldık !” ifadesini sorgulayabilmelidir memur adayı. Veya bir şehirde kurulan fabrikaların, nedenini ve etkisini de araştırmalıdır Coğrafya dersinde. Fabrika demek, yakınlarda hammadde bulunması demek, ücretli çalışanlar demek, hava kirliliği demek, sanayi demek, para demek. Kitaba bağlı kalırsanız, sadece yazılanları ezberlemeyi çalışmak zannederseniz KPSS’de işiniz zordur.
Aynı şekilde Türkçe soruları da emek zayi eder cinstendir. Soruda ne dendiğini anlamak da zordur, cevapların neyi anlattığını kestirebilmek de. Türkçe dersini hem konu çalışması ile hem kitap okuma takviyesi ile hem de çevrenize bir şeyler anlatarak çalışmalısınız.
Özellikle ağdalı dili seven yazarların kitaplarını almalısınız. Bu tip yazarlar “Gülü seven dikenine katlanır !” sözünü size sıra sıra paragrafları bilmece çözer gibi okutturarak, cümleleri devirip devirip yeniden kurarak size anlatır. Hele düşünce yazarları… Demagoji ustalarının “Nasıl olur da siyahı beyaz diye satarım?” konulu eserleri beyin hücrelerinize öyle bir antrenman yaptırır ki, bundan sonra biri leb diyecek olsa nohut, leblebi ve kavut kelimeleri hemencecik zihninizde beliriverir.
KPSS’de başarılı olmanın ana basamağını sayısal sorularını başarabilmektir bana göre. Çünkü sözel soruları gayet kalleştir, onlara asla güvenemezsiniz. Sayısal soruları ise çalışıldığında başarılabilecek kolaylıktadır. Bu soruları sakın LYS’de çıkanlar ile karıştırmayınız, onlara göre çok daha şekerdirler.
KPSS’de başarılı olmak istiyorsanız bu seneyi babanız gibi geçirmelisiniz. Yani ülke gündemi ile ilgilenmeli, her haber bültenini takip etmeli, “Ne olacak bu memleketin hali ?” diye başlayıp, yurdun sorunları ile devam eden konuşmalara iştirak etmelisiniz. Ayrıca TV tercihinizi, dizi ve sinemadan ziyade belgesel, tartışma programı ve yarışma programı gibi programlardan yana yapmalısınız. Sosyal medya ve forum Türkçesinden kurtulmak ve taze bilgiler edinmek için babanızın yaptığı gibi interneti sadece gazete okumak için kullanmalısınız. Fırsat buldukça Meclis TV’yi izlemelisiniz. Bildiğiniz gibi KPSS’de güncel olaylardan da soru geliyor, ayrıca genel kültür sorularının bir kısmı da güncel olaylarla bağlantılı. Bu nedenle KPSS’ye çalışma evresinde güzel ülkemizle ve ülkemizi ilgilendiren dünya sorunları ile eskisine nazaran daha fazla haşır neşir olmalısınız.
Ve son bir püf nokta daha ! Kaynak çeşitliliği başarı şansınızı artıracaktır. Tek bir çalışma seti ile kendinizi sınırlandırmayınız. Olabildiğince fazla kaynak deneyiniz, mümkün olduğu kadar çok deneme sınavına giriniz. Geçmişte çıkan sorular gelecektekiler hakkında fikir sahibi olmanızı sağlar, mutlaka onları da çözünüz.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.