KPSS Sınavı Hakkında Genel Bilgiler
KPSS Sınavı ilk olarak Devlet Memurluk Sınavı adı altında 1999 yılında ÖSYM tarafından yapılmıştır. Daha sonra ise bu sınavın adı KMS ve en son olarak da günümüzde bildiğimiz KPSS adını almıştır.
KPSS – A Kadroları genellikle müfettiş, kaymakam, denetmen gibi kadrolardan oluşmaktadır. KPSS – A kadrolarına ilk başlarda İİBF, SBF ve Hukuk Fakültesinden mezun olan öğrenciler başvurabilmekteydiler. Değişiklikler ise sadece bölüm bazında sınırlı kalıyordu. Örnek vermek gerekirse, Başbakanlık Uzman Yardımcılığı bölümüne sadece A bölümünden mezun olanlar, Maliye müfettişliği gibi bölümlere ise sadece B bölümünden mezun olanlar başvurabilmekteydi. Zamanın ilerlemesiyle beraber birçok değişiklik ve yeniliğe giden KPSS, zaman içerisinde başvurulabilecek birçok bölüm eklemeye başladı. Artık mühendislerin, diş hekimlerinin ve daha birçok bölüm öğrencilerinin de başvuruları kabul edilmeye başlandı. Her ne kadar başvuru yapabilen bölüm sayısı artmış olsa da başvuruların birçoğu yine İİBF, SBF ve Hukuk Fakültesi öğrencilerinden alınmaktadır. Diğer bölüm öğrencilerine ise çok az sayıda kontenjan tanınmaktadır.
KPSS – B ise KPSS – A kadroları dışında kalan kadrolardır. Bu kadrolar; mühendis, memur, mimar, veteriner ve bunun gibi kadrolardır.
Ülkemizdeki üniversitelerde okuyan birçok mühendis öğrencinin aklındaki sorulardan bir tanesi de mühendis öğrencilerin her iki kadroya da başvurup başvuramayacağıdır. Bu sorunun cevabı hem evet hem hayır olarak yanıtlanabilir. ÖSYM tarafından atama yapılacak listesine eklenen her kadro KPSS – B kadrosu olmaktadır. Bu kadro sınavlarına bütün öğrenciler girebilir. Ancak ÖSYM sınavının dışında kendileri de ekstra olarak sınav uygulayan kurumların kadroları ise KPSS – B kadrosu olarak anılmaktadır. Bu kadrolara girebilmek için ek olarak Pazar günü yapılan KPSS Sınavına girmeniz gerekmektedir. Pazar günü yapılan KPSS Sınavına girebilmeniz için lisans mezunu olmanız gerekmektedir.
KPSS Sınavından almış olduğunuz puanlar 2 yıl geçerliliğe sahip olacaktır. 2 yıl sonunda ise yeniden sınava girmeniz gerekmektedir.
KPSS SINAVI GEÇMİŞ YIL SORULARI
EgitimSistem.Com - Özel Haber
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.