Kıssadan hisse çıkarmak ne demektir
Peygamberlerin ya da Evliyaullah'ın (Allahü Teala'nın veli kulları) yaşamlarını konu edinen yapıt. Allahü Teala'nın Kur’an-ı Kerim’de geçmiş milletler, Peygamberler ve salih yani güzel iş yapan kimselerle ilgili verdiği gerçek bilgiler, olay ve anlatımlara "kıssa" denir.
Kıssadan hisse (deyiminin anlamı) : "Bir öyküden ders ve ibret çıkarmak" anlamında kullanılan kıssadan hisse almak deyiminde geçer.
Örnek cümleler:
"Anlattığım kıssadan hisse çıkardınız umarım."
"Kıssadan hisse çıkarmayan insanın, burnu boktan çıkmazmış."
Kıssa: Öykü, fıkra.
Kur’an-ı Kerim’de, geçmişte yaşamış topluluklar ve peygamberler hakkında anlatılan ibret verici hikâye ve olaylara kıssa denir.
Kur’an kıssalarında, peygamberler ile iyi insanların sabır ve gayretle kötülüklerle mücadelesi anlatılmıştır. Diğer taraftan Allah’a inanmayanların ve kötülük yapanların da nasıl cezalandırıldıkları gözler önüne serilmiştir. Örneğin Hz. Musa’ya kötülük eden Firavun, Kızıldeniz’de boğulmuş, Hz. Musa ile ona inananlar ise kurtulmuşlardır.
Peygamberler, Yüce Allah’ın seçip görevlendirdiği örnek insanlardır. Onlar insanlara iyiyi, doğruyu ve güzeli anlatır; Allah’ın emir ve yasaklarını bildirirler. Kur’an-ı Kerim’de yer alan peygamber kıssalarında peygamberlere verilen nimetler, onların karşılaştıkları zorluklar, çektikleri sıkıntılar ve başlarına gelen olaylar anlatılır. Ayrıca peygamberlere kötülük yapanların nasıl cezalandırıldıkları anlatılarak insanların bu kıssalardan ders almaları istenir.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.