Kasırga nedir

Kasırga nedir
Kasırga nedir, kasırga nasıl oluşur, kasırga nerelerde görülür bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kasırga, genellikle okyanus kenarlarında, suyun sıcak ve havanın nemli olduğu yerlerde görülür. Okyanuslardan başlayıp karaya doğru hareket eden ve hızı saatte 117 km’yi aşan rüzgâr sonucunda oluşan hava olayına kasırga denir. Rüzgârın hızı 90 ile 110 km arasında ise bu şidetli rüzgârlara fırtına denir. Kasırgalar ağaçları devirebilen, evlerin çatılarını uçurabilen, çevredeki nesneleri kontrolsüzce savurabilen yıkıcı bir doğa olayıdır. Ayrıca can veya mal kayıplarına neden olur. Örneğin 2005 yılında Amerika’da meydana gelen Katrina kasırgası pek çok insanın hayatını kaybetmesine ve birçok insanın evsiz kalmasına neden olmuştur.

Kasırga nasıl oluşur

Tropikal siklonlar buharlaşma esnasında nemli hava yükselirken ısı açığa çıktığında oluşurlar. Ortaya çıkan su buharı yoğunlaşması, siklonik rüzgar fırtınalarının oluşumuna ve kutup altlarına yakıt verir. Bu doğa olayı ılık-çekirdekli bir fırtına sisteminin oluşmasına neden olur. Kasırgalar, gezegenin ekvator sönümleri ve tropikal bölgeleri boyunca sıklıkla gözlenmektedir. Kuzey yarımkürede gözlemlenen saat yönünün tersine dönüşü ve güney yarımkürede kaydedilen rüzgarların saat yönünde dönüşü, yer ve dalgalanmaya göre mukavemette farklılık gösterir.

11
1
5
1
1
5
37
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.