Kaliteli okul mu? Mahalle mektebi mi? - Turgay Polat
Detaylar birkaç gün önce belli oldu. Haberi ve tepkileri AKŞAM'dan takip ettiniz sanırım. Yapılacak değişiklikleri size kısaca anlatayım:
- Sayıları 250'yi geçen Anadolu Öğretmen Liseleri kapatılacak.
- Sayıları 120'yi geçen Fen Liseleri sadece nüfusu 500 binin üstünde olan şehirlerde eğitim verecek, gerisi kapatılacak.
- 5 yıllık Anadolu Liselerinin hazırlık sınıfları kapatılacak.
- Sonuçta liseler 'Akademi Liseleri' ve 'Meslek liseleri' diye iki ana gruba dönüşecek. Kısaca bütün Anadolu Liseleri, mahalle mektebi yapılacak.
- Öğrenciler Anadolu Liselerine adrese dayalı sistemle yerleşecek.
- Meslek liselerine ise ortaokul öğretmenler kurulu raporu sonucu öğrenci yönlendirilecek. Yönlendirme kesin olacak veli itiraz edemeyecek. Kısaca bir okulun öğretmenler kurulu 'Bu öğrenci meslek lisesi okumalı' derse mecburen çocuk meslek lisesine yazdırılacak.
YOKLUKTA EŞİTLİK
Sonuçta MEB liseleri bu hale sokuyor. Yeni sistemi duyduğumda kanım dondu desem abartmış olmam. Düşünebiliyor musunuz? Kaliteli birkaç okulunuz var, diğer okulların kalitesini yükselteceğinize onları da aşağı çekiyorsunuz. Hazırlık sınıfını kaldırarak dünya ile entegre bir avuç okulunuzu yok ediyorsunuz, sonra da 'Neden yabancı dil öğretemiyoruz?' diye soruyorsunuz.
Hele hele en felaket olanı; bunu yaparken okullar arası kalite farkını kapatmadan, öğrencilere kaliteli okulların kapısını kapatıyorsunuz. Bir öğrenci düşünün çok başarılı. İstanbul Erkek Lisesi'nde okumak istiyor ama Esenyurt'ta oturuyor. Bu öğrenci mecburen evine en yakın liseye gidecek. Ama Çemberlitaş'ta okuyan başarısız bir öğrenci İstanbul Lisesi'ne elini kolunu sallayarak kayıt olacak.
Bunu neden yapıyor Milli Eğitim Bakanlığı? Sokakta bir çocuğa anlatsanız yanlış olduğunu söyler ama nedense yöneticilerimiz ısrarlı. Diyorlar ki 'Madem okulları üstte eşitleyemiyoruz biz de altta eşitleriz' yani 'Varlıkta değil yoklukta eşitlik' anlayışı.
LİSE EĞİTİMİ ÇÖKER
Bunun amacı belli Başbakan'ın 'Dershaneleri kapatacağız' söylemine o kadar takılmışlar ki, 'Belki bu yolla liselere hazırlık dershaneleri kapanır' diyorlar. Ama yanılıyorlar, her zaman söylediğim gibi kaliteli eğitimi yakalayamadığınız sürece dershaneler bu ihtiyaca çözüm olarak hep var olacaktır. Kaldı ki fen liseleri, özel yabancı liseler, özel okullar sınavla öğrenci almaya devam edecekler.
İlk yıl yabancı dile eğitimi veren Anadolu liselerinin hazırlık sınıfını kapatarak öğrenciler özel okullara itilecek. Çünkü veliler de biliyor ki, yabancı dili olmayan öğrencinin bu çağda başarılı olması çok zor.
'Bu karar bize ne sağlar?' diye soracak olursanız, bizim eğitimde marka olmamızı imkansız hale getirir. Öğrencilerin küresel vatandaş olmasının önünü tamamen kapatır. Birkaç okulda olan araştırma geliştirme çalışmalarını bitirir. Başarılı öğrencinin kendisini ifade etme yolunu tamamen kapatır. Kısacası bu yapılan, eğitim sistemine vurulmuş en büyük darbe olacaktır. Lise eğitimimiz bu kararla maalesef çökecektir.
Gelin yeniden tartışalım, amacımız üzüm yemek olsun. Bütün evlatlarımızı, geleceğimizi etkileyen kararlar daha akılcı ve bilimsel yollarla alınmalıdır.
Kaynak:Akşam
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.