İslam dininde emredilen ibadetlerle temizlik arasındaki ilişki
İslam dininde emredilen başlıca ibadetler, namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek, hacca gitmek olarak bilinmektedir. Bu ibadetlerin yerine getirilmesi bakımından da emirler bulunmaktadır. İnsanların ibadetleri yerine getirmeden önce temizliğe dikkat etmesi gerekir.
Namaz kılmadan önce, kıyafetlerin ve namaz kılınacak yerin temiz olması gerekir. Oruç tutarken, yenilen yemeklerin temiz olması gerekir. Zekat verirken, zekata konu olan eşya, hayvan, para gibi varlıkların harama bulaşmamış olması gerekir. Bu da maddi ve manevi olarak temizliğin iki türlü olduğunu gösterir. Maddi temizlik beden ve çevre temizliği olarak bilinir.
İslam dininde temizlik, ibadetin ön şartıdır. Her Müslüman’ca bilinen temel ibadetlerimiz (namaz, oruç, hac ve zekat) ile temizlik arasındaki ilişkiye bir göz atalım. Namaz ibadetini yerine getirmek için insanın gerekiyorsa bütün vücudunu yıkaması, değilse namaz abdesti alarak temizlenmesi gerekir. Bunun yanında temiz bir elbiseyle ve temiz bir mekanda namaz kılınabilir. Bu şekilde maddi temizliğe uyarak ve kalbini kötü düşüncelerden koruyarak kılınan namaz insanı günahlarından da temizler. Bu hususta Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bir hadisinde müminlere “Sizin evinizin önünden bir nehir geçse ve o nehirde günde beş kez yıkansanız üzerinizde hiç kir kalır mı? İşte suyun kiri temizlemesi gibi günde beş kez kılınan namazda sizin günahlarınızı temizler” (Sahih-i Buhari, Mevakıt 6) buyurarak ibadet, temizlik ilişkisini vurgulamıştır. Yine Kur’an-ı Kerim’de de “… sizi her türlü kötülükten alıkor…” (Ankebut suresi, 45. ayet) buyurularak, namazın insanı manevi olarak temizlediği vurgulanmaktadır. Oruç ibadetini yerine getirirken insan, bedeninin yanında nefsiyle de oruç tutmalı her türlü kötü duygu ve düşünceden uzak durmaya çalışmalıdır.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.