Isı alışverişi hangi durumlarda hayatımızı kolaylaştırır
Günlük hayatımızda enerjiye ihtiyaç duyarak yaşarız. Bunlardan biri de ısı enerjisidir. Isının madde üzerinde de etkisi bulunmaktadır. Isı alışverişi sayesinde ısınma ve soğuma faaliyetleri gerçekleşir.
Isı alışverişi sayesinde yemeklerimizi ısıtır ya da soğumasını bekleriz, evimizi ısıtır ya da evimizin serinlenmesini sağlarız.
- Hasta olunca annemizin bez koyması. Bez ve alnımız arasında ısı alışverişi gerçekleşecektir.
- Çamaşır asmamız. Çamaşırlar, çevresine ısı verecek ve bu sayede ısı alışverişi olacaktır.
- Yemeklerin soğuması. Yemeği tabağa koyduğumuzda ilk önce sıcaktır ancak sonradan soğur. Çünkü etrafa ısı verir.
- Evimizi ısıtmamız / soğutmamız. Mesela pencereyi açarsak ısı alışverişi gerçekleşir ve ev soğur.
Isı alışverişine detaylı bakalım. İki maddenin sıcaklıklarını eşitlemek amacı ile temas etmesidir. Arasında ısı alışverişi olan maddelerin alışveriş bitince sıcaklıkları eşit olur. Aslında ısıtma ve soğutma işlemlerinin temeli ısı alışverişidir. Örnek verirsem;
- Kıyafetlerimizi kurutmamız. Düşününce, kıyafetlerimiz havaya göre soğuk konumda oluyor. Kıyafetler, havadan ısı alıyor ve bu sayede kıyafetler kurumuş oluyor.
Isı alışverişinde ısı akışı sıcak maddeden soğuk maddeye doğru gerçekleşmektedir. Soğuk madde her zaman ısı alır, sıcak madde ısı verir. Bu işlem sıcaklıklar eşitlenene kadar devam eder.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.