Hacla ilgili kavramlar
Hacla ilgili kavramlar
- İhram
- Tavaf
- Şaft
- Hacerülesved
- Zemzem
- Vakfe
- Sa'y
Sözlükte öne alarak birleştirme anlamına gelen “cem-i takdim”, Arafat'ta öğle namazı ile ikindi namazını, öğle vaktinde peş beşe kılmak demektir.
Sözlükte geciktirerek birleştirme anlamına gelen “cem-i te'hîr”, Müzdelife'de akşam namazı ile yatsı namazını, yatsı vaktinde peş beşe kılmak demektir.
İhram; sözlükte hürmet edilmesi gereken bir yere ya da zamana girmek anlamına gelen “ihram”, hac ibadetiyle ilgili bir terim olarak; bir kimsenin, hac veya umre ya da hem hac hem umre yapmak niyeti ile, sair zamanlarda helal olan bazı davranışları kendisine haram kılması demektir.
Say, sözlükte çalışmak, çalışıp kazanmak, gayret etmek, kastetmek, koşmak, yürümek gibi anlamlara gelen sa'y, dînî bir terim olarak, hac ve umre esnasında Kâ'be'nin doğusundaki Safâ ve Merve denilen iki tepeciğin arasında, Safâ'dan başlayıp Merve'de tamamlanmak üzere, yedi defa gidip gelmeyi ifade eder.
Şavt; sözlükte tur, bir turluk koşu, işin bir kısmı, gaye, mesafe gibi anlamlara gelen şavt, dînî bir kavram olarak, tavafta Hacer-i Esved'den başlayıp Hatîmin dışından Kâ'be'nin etrafında bir defa dolaşmayı; sa'yde ise, Sâfâ ile Merve arasındaki her bir gidiş veya gelişi ifade eder.
Tavaf; sözlükte bir şeyin çevresini dolaşmak, dönmek anlamlarına gelen tavaf, dînî bir kavram olarak, Hacer-i Esved'in hizasından başlayarak Kâ'be'yi sola almak suretiyle, yedi defa Kâ'be etrafında dönmek demektir.
Vakfe; sözlükte belirli bir yerde bir süre kalmak anlamına gelen “vakfe”; bir hac terimi olarak, hac yapma niyetiyle ihrama girmiş olan kimsenin Zîlhicce ayının 9. günü öğleden sonra Arafat' ta ve aynı gece Müzdelife'de bir müddet kalmasıdır.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.