Güneş takvimi ve Ay takvimi arasındaki farklar

Güneş takvimi ve Ay takvimi arasındaki farklar
Hicri takvim ay yılı esaslarını temel alırken güneş yılı takvimleri ise güneş yılı esaslarını temel almaktadır. Bu nedenle de güneş yılı ve ay yılı takvimleri arasında 11 gün fark bulunmaktadır.

İnsanlar zamanı anlamlandırmak için sürekli olarak çevrelerini ve gökyüzünü gözlemlemiştir. Güneş, ay ve diğer yıldızlara göre zamanı anlamlandırma söz konusu olmuştur. Güneş’in dünyanın hareketine bağlı olarak günlük ve yıllık hareketleri güneş takviminin oluşmasında, ayın dünya etrafındaki hareketleri de ay takvimin oluşmasına neden olmuştur.

Güneş ve ay takvimi arasında bariz farklar bulunmaktadır. Çünkü ikisinin de dünyaya göre referans noktaları farklı farklıdır.

Güneş ve ay takvimi arasındaki farklar şu şekildedir:

  • Güneş takvimi 365 gündür. Ay takvimi 354 gündür.
  • Güneş takviminde bir ay 30 gündür. Ay takviminde bir ay 28 gündür.
  • Güneş takviminde ekinoks görüşür. Ay takviminde ekinoks yoktur.
  • Hicri takvim ay yılı esaslarını temel alırken güneş yılı takvimleri ise güneş yılı esaslarını temel almaktadır. Bu nedenle de güneş yılı ve ay yılı takvimleri arasında 11 gün fark bulunmaktadır.
  • Güneş yılı takvimi olan miladi takvim ile ay yılı esaslı olan hicri takvimin başlangıç tarihleri birbirinden farklıdır.
  • Ay yılı takvimi olan hicri takvimin başlangıcı Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye göçü kabul edilirken güneş yılı esaslı olan miladi takvimin başlangıcı ise Hz. İsa’nın doğumu olarak 0 “sıfır” kabul edilir.

Ay yılı nedir

Ayın on iki kez yeni aydan yeni aya gelmesi için geçen süre (354 gün 8 saat), kamerî yıl.

Ay, Dünya etrafında dönüşünü 29,5 günde tamamlar. Ayın, Dünya etrafında 12 defa dönmesiyle 354 günden oluşan bir ay yılı olmuş olur.

Güneş yılı nedir

Dünya ekseni çevresinde hareket ederken aynı zamanda saat ibresinin tersi yönde, Güneş’in çevresinde de döner. Bu hareketini elips bir yörüngede 365 gün 6 saatte tamamlar. Buna 1 Güneş yılı denir. Dünya’nın yıllık hareketi sırasında, Güneş’in çevresinde çizdiği yörünge düzlemine ekliptik denir. Yörünge şeklinin elips olması nedeniyle Dünya yıllık hareket sırasında Günöte – Günberi konumuna gelir.

Dünya’nın güneş etrafında dönüşüne göre düzenlenmiştir.1 yıl,365 gündür. Bu takvim ilk kez Mısırlılar tarafından kullanılmıştır.

Not: Ay yılı ile Güneş yılı arasında 11 günlük fark vardır. Ay yılında her yıl, yıl başlangıcı 11 gün öne gelir.

Güneş takvimi ile ay takvimi arasında kaç gün vardır

Güneş yılı takvimi 365 gün 6 saattir. Ay yılı takvimi 354 gündür. Yani 11 gün altı saat zaman dilimi vardır Güneş yılı takvimiyle Ay yılı takvimi arasında.

1106
787
2719
397
423
571
2987
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum