Geleceğin inşası bugünden başlar…

Geleceğin inşası bugünden başlar…
Uzun bir çalışma maratonun sonunda bir dizi sınav ve lise tercihleriyle devam eden bir yolculuk sona ermek üzere. Bu yolculuk biterken liseye giriş ile birlikte hayatınız boyunca devam edecek başka bir yolculuk başlayacak.

Yapılan tercihlerle sadece eğitim görülecek lise değil aynı zamanda atılacak önemli adımlarla gelecek belirlenmiş olacak. Bugün yapılan seçimlerin, yarınların şekillenmesinde önemli bir rol üstlendiğini ifade eden Doğru Cevap Eğitim Koordinatörü Yusuf Yıldırım, lise tercihi yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları anlatıyor.

Öncelikle tercih tabloları esas alınmalıdır

Ortaöğretim için tercih başvuruları 2-13 Temmuz arasında yapılacak. Bu noktada öğrenci, ebeveyn ve ilgili eğitmenlerin dikkat etmesi gereken husus; tercih yaparken MEB tarafından açıklanan tercih tablolarının esas alınmasıdır. Tablo 1’de Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve sınav ile öğrenci alan Anadolu Liseleri yer alırken Tablo 2’de sınav ile öğrenci alan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri bulunacak. Son olarak Tablo 3’de ise sınavla öğrenci alan Anadolu İmam Hatip Liseleri yer alacak. Bunların dışında yerleştirme sistemiyle öğrenci alan okulların listeleri ise e-okul üzerinden duyurulacak. Bu noktadan sonra öğrenci için 2 yol ayrımı başlıyor. Sınav ile yerleşme ve yerel yerleşme.

Eğer yerel yerleşme ile okul seçiyorsanız…

Yeni sistem, sınava girmeyen öğrenciler için yaşadığı yeri merkeze alarak bir çember hazırlıyor. Bu çemberin ilk halkasını yeşil, ikinci halkasını mavi, üçüncü halkasını ise kırmızı renkteki okullar oluşturuyor. Bir öğrencinin yerleşme ihtimalinin en yüksek olduğu okullar yeşil alanda yer alıyor. Öğrenciler seçim yaparken en az fazla 5 okul ismi yazabiliyorken aynı türden en çok 3 okul seçebiliyor. Örneğin bir okul türü olan Anadolu Lisesi seçimi yaparken öğrenci, bu türden en fazla 3 okul ismini tercih listesine yazabilecek. Yerleştirmede ise öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin kayıt alanındaki bir ortaokulda bulunuşluğu, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri devreye girecek.

Sınav sonuçlarına göre okul seçiyorsanız…

Nitelikli okullara yerleşebilmek için 1 milyon 9 bin 260 öğrenciden 971 bin 657’si Liselere Geçiş Sınavı’na girdi. Uzun bir çalışma maratonunun sonunda açıklanan sınav sonuçları kimi öğrenciyi sevindirirken kimi öğrenciye büyük hayal kırıklığı yaşattı. Bu noktada, sınavdan aldığı puanla en doğru okula yerleşebilmek için dikkatli bir yol haritası izlemesi gerekmektedir. Öncelikle öğrencilerin sınav sonuçlarıyla ilgili gerçekçi bir tutum izlemesi ve seçebileceği okulları iyi analiz etmesi önemlidir.

Önemli olan alınan puan değil!

Sınavların açıklanmasıyla birlikte hem öğrencilerin hem de velilerin kafasında birçok soru işareti var. Bunların başında ise sınava giren öğrencinin nasıl yerleşeceğiyle ilgili sorular geliyor. Bir milyonu aşkın öğrencinin girdiği sınavda çok küçük bir dilim, aldığı sonuçlarla okullara yerleşebilecek. Dolayısıyla tercih yaparken çok daha ihtiyatlı olmak büyük bir role sahiptir. Öncelikle tercih yaparken alınan puan değil, öğrencinin girdiği yüzdelik dilim esas alınmalıdır. Bu noktada girmek istenilen okulun geçen seneki yüzdelik dilimine bakılabilir. Zira büyük oynamalar olmayacaktır. Sonrasında tercih listesine istenilen okul, sonraki tercihlere ise yüzdelik dilimi en yakın olan okullar yazılmalıdır.

Sınavla tercih yaparken okul türü kısıtlaması olmayacak

Bu yıl itibariyle uygulanmaya başlayan yeni sistemde iki farklı yöntem yer aldığından birçok farklılık da göze çarpıyor. Örneğin yerel yerleştirme ile okul seçen öğrenciler en fazla 5 okul yazıp aynı türden en çok 3 okul yazabilirken sınavla yerleşen öğrencilerde okul türü kısıtlaması bulunmuyor. Bu durumda yerel yerleştirme ile tercih yapan öğrenciler sadece Anadolu Liselerini veya İmam Hatip Liselerini yazabilecek. Yerleşmedeki en önemli kıstas ise yüzdelik dilim olacak.

4 farklı tarihte nakil şansı olacak

Sınav ile yerleşecek öğrenciler için 4 farklı tarihte nakil işlemleri yapılabilecek. Nakil işlemleri 06-10 Ağustos 2018, 13-17 Ağustos 2018, 27-31 Ağustos 2018 ve 03-06 Eylül 2018 tarihlerinde saat 17.00’ye kadar gerçekleştirilecek. Her nakil döneminde öğrenciler, her gruptan en fazla 3 (üç) okul tercihinde bulunabilecekler. Bu sebeple öğrencilerin tercih dönemini daha sakin geçirmesi hem süreç hem de yerleşme açısından daha sağlıklı olacaktır. Yerleştirme sonuçları istenildiği gibi gelişmese bile açıklanacak nakil tarihlerinde yapacakları seçimler farklı sonuçlar yaratabilir.

Eğer özel okul tercihi yapılacaksa…

Birçok özel okul sınavla öğrenci alımı yapacak ve bu doğrultuda taban puanlarını kamuoyu ile paylaştı. Puanı esas alınarak kendi yönetmeliklerine göre öğrenci alacak olan özel okullar için kayıt işlemleri, 27 Haziran-13 Temmuz 2018 tarihleri arasında yapılacak. Bu durumda öğrenciler özel okullar için tercih yaparken açıklanan taban puanlarının üstünde bir puan almalıdır. Çünkü bir öğrencinin özel okula kayıt yaptırabilmesi için puanının tabandan daha yüksek olması zorunludur. Bir öğrenci puanı yettiği takdirde biden fazla özel okula kayıt yaptırabilir. Ancak öğrenci ve veliler şunu unutmamalıdır ki, bir özel okula kesin kayıt yaptırdığında öğrenci artık merkezi tercih ve yerleştirme sistemine giremez. Ancak öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecek. Bu nedenle öğrencilerin bu konuda dikkatli olması ve özenli olması oldukça önemlidir

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.