Fosiller ne işe yarar

Fosiller ne işe yarar
Fosil, yer kabuğunun en üst bölümünü oluşturan tortul kayaçların çoğunda, bazen iyi korunmuş, bazen de erozyon ve sedimantasyon sırasında tahrip olmuş, ölü organizma kalıntılarıdır. Fosiller nedir, fosiller ne işe yarar konusunda sizlere bilgi vereceğiz.

Jeolojik devirde yaşamış olan canlıların doğada bulunan kalıntılarına fosiller denir. Fosiller, o canlılara ait özellikleri taşır.

Fosiller aslında bizler için oldukça önemli bir unsurdur. Çünkü yukarıda da dediğimiz gibi fosiller sayesinde o canlılar hakkında bilgiler ediniz ve o canlıların sahip olduğu özellikleri öğrenebiliriz bu da bilim konusunda ilerlemelere zemin hazırlar.

Fosil nedir

Fosil, çok eski dönemlerde toprak altında gömülü kalmış olan ve orada taşlamış durumdaki hayvan ve bitki kalıntılarıdır. Müstehase ve taşıl olarak da halk arasında bilinmektedir, yani kısaca eski canlı kalıntısı da denilir. Yaşamı sona ermiş olan canlılar toprak üstünde kalır, ölmüş olan canlıların kalıntılarının üst kısmı, fiziki şartlara bağlı olaraktan çamur, kil, kum ve toprak gibi etkenler ile kapatılır. Bu sayede canlı kalıntılarının da hava ile teması engellenmiş olur. Ölen canlıların hava ile temasının ani şekilde kesilmeden sonra canlıların kalıntıları bozulmadan binlerce yıl boyunca kalır. Üzeri kapanmış olan canlıların kalıntıları, zaman içinde toprak altına gider. Ölmüş olan canlıların fosilleşe durumları farklılıklar gösterebilir. Binlerce sene boyunca hava ile teması kesilmiş olan canlılar, katılaşma ile fosil haline dönmektedir. Katılaşma bazı zamanlar kömür haline gelebilmekte, bazen de petrol ve mermer haline gelebilmektedir. Bunun örnekleri canlıların türlerine ve fiziki açıdan koşullarına göre değişkenlik gösterir.

Fosiller Nasıl Oluşmaktadır?

Canlıların ölmesinden sonra yumuşak ve organik olan kısımlar çevredeki diğer hayvanlardan tarafından yenilir ya da bakteriler tarafından yok edilir. Ortam bakterilerin yaşamı için uygun değilse, fosilleşme açısından uygun olan taşlaşma sürecini taşımaktaysa, canlılardan arta kalmış olan diş, kabul ve kemik gibi dayanıklı ve sert kısımlar fosilleşme sürecine girerek günümüze kadar ulaşmaktadır.
 
Petrifikasyon; organizmalarının kalıntılarını kristalizasyon ile mineralojik açıdan bileşimlerinin değişime uğramasıdır. En çok bilinen petrifikasyon tipi ise silisçe zengin suları içindeki bitki hücrelerinin içine girmesi ile ağaç dokularının damarlarının damar ve yüzey kısımları aralarındaki boşluklara silis depolanmasıdır. Ayriyeten hayvan kemikleri ve kabukları, içlerinde var olan gözeneklerin ve boşlukların demir, silis ve kalsitce zengin olan sular ile dolarak kristalleşmesiyle kalsitleşmiş, silislemiş ve piritleşmiş hale dönüşebilmektedir.
 
Karbonlaşma; bitkilerin fosilleşmesi bataklık, göl veya deniz tarzındaki ortamlarda gömülme ile oluşur. Kömürleşme ile ve karbonlaşma ile bitkiler tamamen veya kısmen değişerek kömür haline de gelebilmektedir.

Kaynak:Eğitim Sistem

204
283
244
182
175
161
283
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum