Mehmet TEBER

Mehmet TEBER

Eğitimsiz medya

Eğitimsiz medya

Ülkemizin kalkınması eğitim konusundaki düşünürlerimizin artması ve bu düşünürlere medyada daha fazla yer verilmesi ile mümkündür. Ülkemizde eğitim konusunda değerlendirme yapacak uzmanlar vardır.

Bir ülkenin kalkınması o ülkenin eğitim sistemi ile doğrudan orantılıdır. Ülke vatandaşlarına ne kadar iyi eğitim verirse, kendi geleceği o denli parlak olacaktır.  Bu nedenle eğitim, devlet ve birey için olmazsa olmazdır. Eğitimde doğru adımların atılması ise bu alanda doğru fikir yürüten beyinlerin bulunması ile mümkündür. Çünkü bu beyinler, var olan eğitim uygulamalarını kritik edecek, eğitimin felsefesini değerlendirecek ve yazdıkları-konuştukları ile doğru eğitim modellerini keşfedilmesini ve uygulamasını sağlayacaklardır. Eğitim konusunda çalışan akademisyenler, araştırmacılar ve sivil toplum kuruluşları arttıkça, eğitimde güzel adımlar atmak mümkün olacaktır.

Ülkemizde doğru eğitim adımlarının atılmasında diğer önemli bir rol medyaya sahiptir. Medya eğitim uygulamalarına, eğitim haberlerine ve eğitim değerlendirmelerine ne kadar çok yer verirse, eğitim daha çok gündemde kalacak, daha çok tartışılacaktır. Eğitimi gündeme almak ve uygulamaları tartışmak doğruların bulunmasına öncülük edecektir.

Ülke gündemini siyaset gündemi, spor gündemi, ekonomi gündemi, magazin gündemi, eğitim gündemi, kültür-sanat gündemi şeklinde tasnif edebiliriz. Medyadan beklenen bu gündeme dair sayfalar oluşturması ve bu konuda kamuoyunu bilgilendirmesidir. Eğitimle ilgili asıl sorun işte burada başlamaktadır. Birçok gazetede magazin yazarı, spor yazarı bulunmasına karşın eğitim yazarı yoktur. Eğitim konusundaki gelişmeleri değerlendiren, atılan güzel adımları örnek olsun diye kamuoyu ile paylaşan yazarlarımız bir elin parmakları kadardır. Bir futbol maçı, yüzlerce yazar tarafından değerlendirilmekte, her bir dakikası kritize edilmektedir. Gelin görün ki, bir FATİH projesi hakkında yazılan toplam yazıların ve değerlendirmelerin sayısı bir futbol maçınınki kadar değildir bile. Maçlar gelip geçidir, ancak bir FATİH projesi bu ülke için kalıcı bir adımdır. Bu konuda daha çok değerlendirme yazısı yazılması gerekmez mi? Bu konuda suç eğitim gündemine yer ayırmayan medyanındır. Gazetelerde spor sayfası, magazin sayfası, siyaset sayfası vardır ama eğitim sayfası maalesef yoktur. Sayfayı bırakın eğitime dair köşe bile bulmak çok zordur. Medyanın eğitim yazarı olmadığı gibi, eğitim sayfası ve köşesi dahi yoktur.

Televizyon kanalları, gazetelerden geri kalmamaktadır. İçinde eğitim programının bulunduğu kaç TV kanalı gösterebilirsiniz. Spor programları, magazin programları gırla gitmektedir ama nedense eğitim programı pek yoktur. FATİH projesi, bilmem hangi sanatçının bir başka sanatçı hakkında dedikleri kadar bile gündemi meşgul etmemektedir. Tematik kanallarda bile eğitim programlarına rastlamak pek mümkün değildir. Hal böyle olunca da devletin eğitim konusunda attığı adımları değerlendirmek, eğitimdeki sorunları dillendirmek pek mümkün olmamaktadır.

Gazete ve TV için söylediklerimizi diğer tüm medya alanları için genişletebiliriz. Eğitim konusundaki ilgimizi SBS-YGS-LYS-KPSS sınavlarından, sene başındaki kayıt paralarından biraz daha eğitim felsefesine doğru kaydırmadıkça, ülkemiz eğitim konusunda daha nice yaralar alacaktır.  

Özetle, ülkemizin kalkınması eğitim konusundaki düşünürlerimizin artması ve bu düşünürlere medyada daha fazla yer verilmesi ile mümkündür. Ülkemizde eğitim konusunda değerlendirme yapacak uzmanlar vardır. Ne var ki medyanın bu konudaki duyarsızlığı, bu uzmanlara fikirlerini beyan edecekleri mecra sunmamaktadır. Medya eğitim konusunda maalesef sınıfta kalmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Mehmet TEBER Arşivi